Vložil JaVa, 3. Září 2017 - 18:42

Zdravím „paní Heleno“ a děkuji za IČO.Myslím,že kdyby jste ho vepsala do svého úvodního příspěvku,ušetřili bychom spoustu času a zbytečných dohadů.Vzhledem k velikosti vašeho SVJ (cca.462 jedno­tek)je určitě vhodné pověřit správou objektu profesionála,ale to nikdy nezbavuje právní zodpovědnosti za správu domu a pozemku právnickou osobu SVJ-potažmo její statutární orgán.

Ten by měl samozřejmě vědět,že stanovy tohoto SVJ jsou v některých bodech vadné a odporují současně platným zákonům.Např. možnost volby mezi výborem nebo předsedou SVJ: Buď tam může být pouze výbor, s určením počtu jeho členů nebo předseda SVJ=jednočlenný statutární orgán.Obojí je ze zákona nepřípustné!Pokud to neví právní laici z vašeho výboru,měl by tuto skutečnost znát „profesionální správce“!

Dále mě zaráží,že jste externímu správci zřejmě přenechali všechna práva k nakládání z bankovním účtem vašeho SVJ.To ale nelze posoudit bez znalosti příkazní smlouvy se správcem,kterou jsem ve sbírce listin nenašel.

vIZ:HOSPODAŘENÍ SPOLEČENSTVÍ

Čl. XVI

Hospodaření společenství a způsob nakládání s jeho majetkem

(1) Společenství hospodaří s finančními prostředky poskytovanými členy společenství na úhradu příspěvků na správu domu a pozemku, dále s finančními prostředky poskytovanými členy společenství na úhradu za služby spojené s užíváním jednotek a s dalšími finančními prostředky získanými v rámci činnosti společenství.

(2) Uzavře-li společenství podle těchto stanov smlouvu se správcem, je povinno smluvně dojednat také povinnosti správce předkládat orgánům společenství ke schválení návrhy výše příspěvků na správu domu a pozemku a výše záloh na úhradu za služby placené členy společenství, návrhy na rozúčtování cen služeb a další návrhy, které podle zákona o vlastnictví bytů a podle těchto stanov schvalují příslušné orgány společenství. Ve smlouvě může společenství pověřit správce též zajišťováním činností uvedených v odstavci 1.

Přeji hezký zbytek dne.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.