Vložil Misme, 3. Září 2017 - 15:37

Skvělé upozornění. Našla jsem nějakou teorii, hezky popsáno např. na http://www.tzb-info.cz/…ich-prostupu

Teoreticky, protože jde o dům z roku 2007, měl by splňovat požadavky uvedené v tomto článku. Kopíruji z textu:

Prostupy rozvodů a instalací (například vodovodů, plynovodů), technologických zařízení a elektrických rozvodů (kabelů, vodičů) požárně dělicími konstrukcemi musí být utěsněny (článek 8.6.1 ČSN [2]). Tentýž článek předepisuje, aby těsnicí konstrukce prostupů vykazovala stejnou požární odolnost jako má požárně dělicí konstrukce, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60 minut (podle ČSN EN 1363–1)… 

Ten, kdo normy používá, nesmí být při jejich čtení nepozorný a nesmí vytrhávat z kontextu jednotlivé podmínky. Příkladem nejvíce používaného a zároveň zneužívaného argumentu při projektování nebo při realizaci na stavbě je část dikce článků 11.1.1 a 11.1.2 ČSN [2], kde se hovoří mj. o tom, že potrubí světlého průřezu do 40 000 mm2 (tj. např. u ocelového potrubí do DN 200), které slouží k rozvodu nehořlavých látek (u hořlavých dopravovaných látek do průřezu 15 000 mm2 – tj. do DN 125), může prostupovat požárně dělicí konstrukcí bez dalších opatření a to i bez ohledu na stupeň hořlavosti potrubního materiálu. Celá problematika se pak chybně zjednodušuje se závěrem, že s prostupy do DN 200 (u plynu do DN 125) není třeba nic dělat! Avšak pozor, v téže větě téhož článku je požadováno dodržení dalších podmínek (odkaz na jinou část této normy) jako je například těsnost prostupů, jejich požární odolnost a hořlavost těsnicí hmoty atd. A nesmíme zapomínat také na požadavky, které jsou uvedeny v dalších, souvisejících požárních normách [5]. 

Bydlet já v tom domě, tak si vyžádám kompletní stavební dokumentaci a začnu studovat. Totéž doporučím výboru SVJ. Dočetla jsem se, že základní informace o rozdělení do požárních úseků by mělo být uvedeno v Požárně bezpečnostním řešení stavby. Pokud stavba uvedené požadavky nesplňuje, je to na řízení s developerem. Po záruce už nejspíše je, tak na trestní stíhání??? Nevím, jen tipuji.

Poznámka pro paní Helenu: Nespoléhejte na vědomosti bouračů, to je to poslední, nač bych se spoléhala.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.