Vložil René (bez ověření), 26. Srpen 2017 - 13:58

A kdy byl vůbec rozdělen dům na jednotky prohlášením? Pokud chcete ještě před převáděním jednotek do vlastnictví založit SVJ, tak můžete změnit prohlášení tak, že ho doplníte o stanovy. Orgány žádné volit nebudete, správcem bude ze zákona družstvo. Při takovémto založení SVJ se nevyžaduje forma veřejné listiny stanov. Orgány budete volit až družstvo v důsledku převodů jednotek do vlastnictví družstevníkům ztratí většinu hlasů a poté podáte návrh na zápis do rejstříku a po jeho provedení SVJ vznikne. V tom momentě přestane být osobou odpovědnou za správu družstvo a stane se jí SVJ.

Kdo bude schvalovat stanovy? Pokud rozhodne nejvyšší orgán družstva tj. členská schůze, že stanovy bude schvalovat členská schůze, tak je schváli členská schůze tolika hlasy, které máte uvedeny ve stanovách pro rozhodování na členské schůzi. Můžete také postupovat tak, že stanovy navrhne a schválí ten orgán družstva, který vyřizoval prohlášení vlastníka při rozdělení domu na jednotky.

Další možností založení SVJ je, že nejdříve budete převádět jednotky na vlastníky a teprve až družstvo ztratí většinu hlasů svoláte ustavující shromáždění vlastníků (tj. družstva a těch vlastníků, kterým už byly převedeny jednotky do vlastnictví). Na shromáždění vlastníků schválíte stanovy (tím SVJ založíte), schválíte členy orgánů podle stanov a podáte návrh na zápis SVJ do rejstříku. Na rozdíl od založení SVJ popsaného v předchozích dvou odstavcích bude potřeba ke každé změně stanov forma veřejné listiny tj. výdaje navíc za notáře.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.