Vložil Justitianus, 17. Únor 2021 - 14:33

Pane Petře Němče, dáváte dotaz do diskuse která je z roku 2017. Je téměř nulová pravděpodobnost, že by si anonymní autor úvodního dotazu po čtyřech letech přečetl na co se ho ptáte.


Mimochodem, k zásahu do společné zdi k instalaci klimatizace není potřebný souhlas SVJ. SVJ je pouze sluhou a správcem cizího majetku. O stavebním zásahu do společných částí však nerozhoduje; o svém majetku rozhodují spoluvlastníci společných částí domu.

V úvodním dotazu šlo ještě o záruku na stavební dílo, kterou poskytl prodávající (developer).

SVJ je ze zákona oprávněno a povinno uplatňovat u zhotovitele práva vzniklá vlastníkům jednotek z vad na společných částech. Takový případ ovšem nenastal: na společné části není žádná vada. Naopak je zde snaha jednoho z vlastníků jednotek poškodit společnou část (a pak toto poškození zase opravit). Takže ani pro tento případ není dána zákonná pravomoc SVJ.

Developer jako nositel záruky má právo určit jaké zásahy do fasády a do zateplovacího sysytému jsou přípustné v záruční době. Případně může stanovit, že takové zásahy může provádět pouze původní dodavatel zateplovacího systému, nebo jiná osoba proškolená (s atestem od dodavatele zateplovacího sysytému). Podrobnosti jistě vlastníkovi jednotky sdělí nositel záruky uvedný v kupní smlouvě (developer).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.