Vložil KH (bez ověření), 18. Srpen 2017 - 6:03

Ještě doplnění k posldní otázce, zda je v případě „naskenovaného“ dokumentu dodržena podmínka právního jednání. Jelikož využíváme v SVJ službu ČP cloud mám k dispozici zaslaný právní rozbor z nějž si dovolím citovat:

Má dokument, který je vlastnoručně podepsaný, naskenovaný a odeslaný pomocí služby ČP Cloud stejné právní účinky jako dokument vlastnoručně podepsaný a zaslaný poštou?

  1. Ano, až na výjimečné případy, jako jsou finanční transakce vysoké hodnoty nebo dispozice s právy k nemovitým věcem, naplňuje podepsaný dokument naskenovaný a zaslaný přes ČP Cloud znaky právního jednání a může tak mimo oblast výkonu veřejné moci nahradit dokument vlastnoručně podepsaný a zaslaný poštou.
  2. Podle § 561 odst. 1 občanského zákoníku 1 se k platnosti právního jednání učiněného v písemné formě vyžaduje podpis jednajícího. V případě právního jednání v podobě listiny, kterou je při doručení adresátovi mj. i dokument zaslaný prostřednictvím služby ČP Cloud, se tímto podpisem rozumí podpis vlastnoruční.

Podle téhož ustanovení je však možné vlastnoruční podpis nahradit „mechanickými prostředky tam, kde je to obvyklé“ Přes jazykovou nepřesnost zákonné formulace pod tuto alternativu spadají jakákoliv technická řešení, která jsou způsobilá dentifikovat jednající osobu, tedy i označující prostředky optické, chemické a elektronické. V praxi se tak jedná i o podpis, který je naskenován spolu s dokumentem do služby ČP Cloud a následně vytisknut na papír.

Zdroj: ROWAN LEGAL, advokátní kancelář s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.