Vložil Korky0202, 14. Červenec 2017 - 8:15

Je nutné si uvědomit, že zasahujete do společných částí domu.

  1. Tím, že jste nejspíš Wi-Fi umístili na anténu, která Vám nepatří.
  2. Tím, že jste lišty a v nich umístěné kabely zabudovali na zdi, které Vám nepatří.
  3. Tím, že jste si nechali nainstalovat router, ze kterého běží tyto kabely a odebírá proud ze společných prostor.

Dále jste dovolili cizí firmě bez souhlasu vlastníků instalovat zařízení, které ani nevíte, zda je schválené a zda instalace odpovídá potřebným předpisům.


Osobně si nemyslím, že kvůli této věci je nutné svolávat shromáždění. K tomuto Vám stačí výbor/předseda SVJ. Vy jako zákazník máte samozřejmě právo si vybrat, kdo Vám bude poskytovat službu: připojení k internetu.

Na druhé straně je však vlastnické právo a výbor/předseda SVJ jsou pro Vás partnerem, který zastupuje všechny vlastníky.

Existuje teď několik možností, jak situaci vyřešit:

  1. Výbor/předseda SVJ bude souhlasit s provedenou instalací a s Vaším poskytovatelem internetu uzavře smlouvu. Tím se vše zlegalizuje a není k tomu nutný souhlas shromáždění, pokud si tuto pravomoc Shromáždění ve Stanovách neurčilo.
  2. Výbor/předseda SVJ nebude souhlasit s podobou a technickým provedením instalace ve/na společných částech. Výbor/předseda SVJ určí Vašemu poskytovali internetu, jak a kde budou umístěna zařízení, ne/vedena kabeláž, zda může využít stožár s STA. Pokud se dohodnou uzavřou Smlouvu o tom, že SVJ strpí instalaci těchto zařízení a poskytovatel upraví vše dle technické specifikace, na které se dohodnou.
  3. Výbor/předseda SVJ nebude souhlasit s podobou a technickým provedením instalace ve/na společných částech. Výbor/předseda SVJ určí Vašemu poskytovali internetu, jak a kde budou umístěna zařízení, ne/vedena kabeláž, zda může využít stožár s STA. Pokud se nedohodnou, Váš poskytovatel je povinen vše zdemontovat a Vy máte možnost bezplatně odstoupit od Smlouvy, kterou s ním máte uzavřenou, protože Vám není schopen technicky službu poskytnout.
  4. Pokud dojde k bodu č. 3 a vy jako vlastníci mermomocí chcete tohoto poskytovatele mít v domě, nezbude Vám než svolat shromáždění dle Vašich Stanov a na shromáždění si to prohlašovat.

Argument, že je někdo mladý, studující, starý, nemohoucí, není omluva proto, že si dovolujete rozhodovat o společném majetku bez souhlasu ostatních vlastníků.

Argument, že se nezasahovalo do konstrukce neobstojí z toho titulu, že si představte, že každý z 12 vlastníků bude chtít jednoho poskytovatele a všichni budou chtít mít anténu na střeše a každý povede jednu lištu a každý si udělá odbočku ze společných elektrických částí do své Wi-Fi na střeše.

Dále se přesvědčte, zda neexistuje usnesení shromáždění, které například již uvádí, že další poskytovatele internetu bude nějakým způsobem technicky omezeni, že třeba neexistuje usnesení, že již nebude umožněna instalace Wi-Fi jednotek na střechu apod.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.