Vložil Lexman (bez ověření), 6. Červen 2017 - 3:37

Dobrý den,

Součásti vydaného pravomocného stavebního povolení a popř. územního rozhodnutí musela být i Smlouva o právu provést stavbu s majitelem sousedícího pozemku, ve Vašem případě s městem, kterou za Vaše SVJ podepsal statutární orgán. Tak je tomu běžně např. u přesahu střechy, ale u přesahu zateplení postupují různé stav.úřady odlišně.

Nicméně, nikdo nemá právo Vás ke koupi nutit, pokud se SVJ k ničemu takovému nezavázalo. Máte v ruce pravomocné stav.povolení vydané stav.úřadem na základě schválené dodané projektové dokumentace vyhotovené autorizovanou osobou, který toto měl(a nebo nemusel – dle rozhodnutí stav.úřadu) řešit před jeho vydáním a rovněž kolaudační rozhodnutí.

Finačně jde ale určitě o nevýznamnou částku za tu výměru, nákladné je ale vytvoření geometrického plánu a vlastní zaměření pro katastr, cca 5000 Kč. Na Vašem místě bych městu navrhl, že s odkupem souhlasíte (za místně přiměřenou cenu samozřejmě), pokud zaplatí tyto a další náklady (uvést do kupní smlouvy). Jinak někdy je výhodné se s městem domluvit i na odkupu širšího pásu kolem domu – dává to SVJ možnosti na jeho další vlastnické využití (např.zeleň, drenáž, chodník, atp.).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.