Vložil Lexman (bez ověření), 6. Červen 2017 - 4:34

Dobrý den,

dovolím si přispět s reálnou zkušeností s podlahovým topením v panelovém domě, které ovšem majitel vybudoval nelegálně.

Za prvé je to zásah do společných částí domu pokud máte radiátory a otopnou soustavu uvedené v prohlášení vlastníka, což samozřejmě musí schválit shromáždění potřebnou většinou.

Za druhé dojde k rozvážení otopné soustavy v celém domě a musí se znovu vyregulovat – každému to bude topit jinak, na to je potřeba vypracovat energetický projekt, obojí jsou náklady.

Za třetí SVJ by mělo požadovat projektovou dokumentaci od autorizované osoby a statický posudek, různé druhy materiálu zvýšené podlahy zatěžují různě statiku domu a obojí dodat k vyjádření stavebního úřadu k tomu, zda tato úprava podléhá nebo nepodléhá stavebnímu povolení.

Za čtvrté poměrové měření tech. absolutně nepřipadá v úvahu, už jen proto, že teplené ztráty vedení v podlaze a panelu jsou takto neměřitelné – vyhřívá se celý panel. Ani energetický posudek to nezmění viz Zákon o Rozúčtování te­pla.

Za paté jedinou reálnou možností měření jsou kalorimetry na odbočce každého okruhu. Ty jsou nákladné, navíc se musí kalibrovat co čtyři nebo tři roky roky, což stojí skoro stejně jako nové. Pro SVJ je lépe, když budou umístěny ve společných prostorách a zabezpečené, tak aby byly přístupny běžné kontrole.

Za šesté změnu pravidel rozúčtování služeb by muselo schválit potřebnou většinou shromáždění.

To jen tak opravdu zhruba.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.