Vložil Jiří Hrdinka (bez ověření), 13. Květen 2017 - 23:59

Pane Radku i Krboune

20 000,–Kč za 60 m3 TUV je zcela reálný náklad. Znám vlastníky i nájemníky, kteří 60 m3/rok udělají i v jedné osobě. Všimněte si na webech dodavatelů tepla, studené vody, že všude mají uvedenou cenu za jednotku platnou v daném roce. Cenu za teplou užitkovou vodu (TUV) nenajdete nikde. Protože neexistuje. Náklad za TUV je ryze početní kategorie:

  • základní složka tepla k ohřevu TUV
  • spotřební složka tepla k ohřevu TUV
  • spotřební složka média (studené vody)

Tohle asi znáte, ale novinka pro vás, vaše cena TUV ve vyúčtování je dána jenom podílem náklad/spotřeba. Každý byt ji má jinou. Protože se základní složka tepla k ohřevu počítá podle vytápěné podlahové plochy bytu, tak paradoxně má nejvyšší vypočtenou cenu vodu ten, kdo má spotřebu malou a nejnižší cenu ten, kdo má naopak spotřebu nejvyšší. Nesrovnávejte se se sousedy, nevyjde vám to ! Museli by mít stejně velký byt i zároveň stejnou spotřebu.

Informace o výměně vodoměrů na veřejně přístupném místě v domě (vývěska) postačuje. Možná vám to vhodili i do schránek, ale nájemník vám nic nepředal. Vaše povinnost je si své nájemníky proškolit, jaké důležité informace vám musí předat. Vývěsky musí sledovat i oni. Oni totiž budou instalatérům s novými vodoměry otevírat dveře byť vašeho bytu. Takže vaše chyba.

Obecní úřady také používají veřejně přístupné vývěsky a nezajímá je, jdete-li zrovna okolo. A může se sdělení týkat právě vás. Je to uznávaná forma doručování.

Nechci vás strašit, ale vyhlášky MMR stará č.372/2001 Sb. i nová č.269/2015 Sb. mají sankce za neumožnění výměny vodoměrů. A jsou to 3-násobky zjištěné spotřební složky.

I to u vás mohlo zvýšit razantně spotřebu. Na to by vás ale museli upozornit (tuším 3×). Zeptejte se, jak vám to počítali, není nic jednoduššího.

Podle prošlého vodoměru vám to asi neúčtovali, protože to by se sami vystavovali pokutě ze strany CMI. A to oni určitě vědí. Spíše vám spotřebu určili náhradním způsobem podle jedné z těch citovaných vyhlášek a nebo vám napařili právě tu sankci za neumožnění výměny vodoměrů.

Musíte se holt o svůj majetek starat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.