Vložil Zizik (bez ověření), 27. Duben 2017 - 15:15

Přesně tak, ačkoliv se u některých služeb jeví rozpočítání podle osob jako spravedlivější, skutečnost je taková, že SVJ v podstatě nemá žádnou legální možnost, jak vlastníkem nahlášený počet osob kontrolovat. Navíc ani počet osob nemusí odpovídat „stupni zatížení“ společných prostor daným vlastníkem. Ještě v malém SVJ (tak do 10ti jednotek max.) se ten počet osob jakžtakž uhlídat dá na základě jiných skutečností (lidé se více znají a dá se tak na vlastníka apelovat, aby nahlásil správný stav), ale ve větších SVJ je toto nereálné.

A právě pro tu „nepřezkoumatel­nost“ počtu osob jsme při tvorbě nových stanov v našem SVJ rovnou do nich dali i to, že všechny služby (kromě tepla a vody) se rozúčtovávají podle podílu na společných částech, pokud nebude dohodnuto jinak. A na shromáždění jsme se pak (2/3 většinou) usnesli na výjimkách z tohoto pravidla pro konkrétní služby, které pak účtujeme nejčastěji stejnou částkou na jednotku.

Rozúčtování podle podílů je tak kdykoliv pro kohokoliv snadno přezkoumatelné, což myslím vyváží tu teoretickou „nespravedlnost“, že má na vyúčtování naúčtováno za elektřinu 540Kč (podle podílů) místo 529Kč (podle nahlášených osob).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.