Vložil Pavel Šácha (bez ověření), 6. Březen 2010 - 7:26

stejnou otázku jsme řešili v našem SVJ, kde je nyní 102 bytů. Kromě projektu, stavebního povolení k přestavbě společných částí domu na byt jsou pro realizaci zásadnější rozhodnutí a to:

  1. protože jde o změnu účelu užívání stavby a mění se uspořádání domu podle §11 odst.5 zákona o vlastnictví bytů, potřebujete souhlas 100% všech vlastníků ve vašem domě. Rizika – stačí jeden, který nebude souhlasit a akce končí.
  2. z toho plyne změna v katastru nemovitostí pro všechny vlastníky – přepis pro 8 bytů je snesitelnější než pro 102
  3. protože SVJ nemůže vytvářet zisk, jsou peníze utržené z prodeje společných částí domu rozděleny mezi vlastníky podle spoluvlastnického podílu podílu. Protože nepůjde o malý peníz, musíte každý sám za sebe svůj „zisk“ zdanit (dnes 15% daň z příjmu) – otázkou pak zůstává vzhledem k výši příjmu doplatek sociálního a zdravotního pojištění. Otazník je i vyměření výše záloh na daň, sociální a zdravotní pojištění v dalším roce z důvodu vyššího příjmu v roce, kdy prostor prodáte (zejména pro podnikatele). Nikde jsem nenašel nějakou úlevu, např. použití prostředků pro modernizaci domu.

V našem domě měla stejná úvaha o prodeji a vybudování bytů zaplatit nutné opravy domu – výtahy, zateplení atp. Podle bodu 1 a 3 je to u 102 jednotek běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem (fond oprav by nic nezískal). Proto jsme od tohoto rešení ustoupili a prosotry budeme nadále pronajímat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.