Vložil Korky0202, 3. Únor 2017 - 18:27

Dobrý den,

projděme postupně celý proces a odpovědnost:

  1. Na shromáždění se schválí usnesení o nějaké investici. Zároveň jsou vlastníci upozorněni, že jejich SVJ (jejich spolek vzniklý z důvodu vlastnictví bytu, kde se dle zákona zakládalo SVJ) nemá dostatek prostředků pro financování investice.
  2. Vlastníci bytových jednotek tedy dalším usnesením pověří Výbor (a potažmo členy v něm), aby zajistili a na dalším shromáždění předložili možné formy cizích zdrojů a předložili nejvýhodnější nabídky.
  3. Výbor osloví potencionální banky či zprostředkovatele a na základě dodaných nabídek na zasedání Výboru vybere do shromáždění tři varianty.
  4. Na shromáždění je vlastníkům přednesen jeden návrh za druhým včetně vyčíslení, kolik bude jednotlivého vlastníka tato dluhová služba, na které se bude podílet po celou dobu, stát měsíčně, či zda bude kryta částí z nějakého příspěvku, který se již v rámci SVJ platí.
  5. Vlastníci jednotek schválí výběr banky či jiného ústavu a vezmou na vědomí to, jakým způsobem se jim změní výpočtový list od určitého data – zpravidla k prvnímu čerpání úvěru. Vlastníci pověří členy Výboru, aby na základě tohoto usnesení uzavřeli jménem SVJ smlouvu o úvěru.
  6. Jeden z vlastníků přestane platit své příspěvky (zpravidla i zálohy na služby) a je řádně upomínán.

Proč by měli za vlastníka, který neplní své povinnosti v rámci SVJ (bez ohledu na to, zda úvěr chtěl či nechtěl, to je irrelevantní), měli plnit jeho příspěvky do SVJ členové Výboru? Na základě toho, že jim někdo řekl, že mají něco podepsat? To je přeci holý nesmysl.

Jestli se ptáte, jak to bude, kde se vezmou peníze za toho dlužníka pro banku? Zaplatí to ostatní, respektive SJV to zaplatí z peněz, které od vás ostatních vlastníků přistanou. A na základě toho, kolik vymůže od dlužníka se teprve uvidí, zda se na tom vzniklém dluhu budou podílet i ostatní vlastníci.

Ono se totiž klidně může stát, že milý vlastník vezme upomínky a vyrazí vzhůru k insolvenci. A pak se dočkáte za pět let těch 30 procent či více a zbytek je mu odpuštěno a zaplatí to ostatní. Respektive ostatní to již zaplatili, to jen SVJ si odepíše jednu nedobytnou pohledávku.

Vítejte v SVJ s dlužníky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.