Vložil TN (bez ověření), 24. Leden 2017 - 13:26

Zkusím připojit i komentář k meritu návrhu. Výbor pro sociální politiku doporučil návrh schválit, přítomná ministryně práce neprotestovala, tudíž novela asi schválena bude.

http://www.psp.cz/…/s050122.htm#r4

http://www.psp.cz/…/s050123.htm#r3

Je možné, že v některých regionech asi dochází k tomu, že byty prostřednictvím realitních kanceláří kupují nekontaktní cizinci (Rusové, Ukrajinci) a do bytu umisťují Romy, od kterých inkasují doplatek na bydlení a společenství vlastníků pak nezaplatí příspěvek na správu. Takto o problému píší (neznalí) novináři, s konkrétními příklady jsem se osobně nesetkal. Byť byty pronajímám, zatím nemám zkušenost s nájemníky, kteří by doplatek pobírali, tudíž netuším, jak to v praxi funguje. Přijde mi ale divné, že výbory SVJ takového dlužníka-vlastníka nezažalují, byt by byl v exekuci prodán. Mám neodbytný pocit, že jde – jako obvykle – o lobbing regionálních SBD, které vycítily bezpracný zdroj příjmů (a zisků), nebudou nuceni vymáhat pohledávky, protože dluhy opět zaplatí stát (tedy my všichni z daní).

Když se vrátím k textaci návrhu, tak mi z něj vyplývá, že doplatek bude vyplácen pouze společenství vlastníků, ale v případě bytového domu, kde SVJ nevzniklo a který spravuje tzv. zákonný správce, pak ten nedostane nic…

Další problém vidím ve formulaci novely „považuje se pro účely tohoto zákona za poskytovatele služeb nájemci“. Pokud správně chápu zákon o pomoci v hmotné nouzi, má nárok na doplatek jakákoli „osoba, která užívá byt na základě smlouvy“, nejspíše tedy i smlouvy podnájemní? Novela však umožňuje přímou výplatu na účet SVJ pouze u nájemců.

A v neposlední řadě – a opět moje kritika bude směřovat vůči SBD – pověřený vlastník (předseda společenství) si bude moct vymyslet jakýkoliv poplatek, libovolně vysokou platbu do „fondu oprav“ bez schválení shromážděním, a Úřad práce jim to proplatí. Nebo snad bude úřednice právně posuzovat oprávněnost nároku, bude studovat zápisy ze schůzí a číst stanovy SVJ?

Sečteno a podtrženo, dobrá lobbistická akce bafuňářů z SBD a SČMBD. Blahopřeji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.