Vložil náhodný čitatel (bez ověření), 18. Leden 2017 - 9:35

Pokud je v prohlášení vlastníka, že vodoměry jsou vlastníka jednotky, je toto ustanovení neplatné neboť je v rozporu s naším právním řádem. Nemovitá věc podle našeho právního řádu podléhá registraci v příslušném katastru nemovitostí.

Nelze u zapsané nemovité věci mít zápis s vlastníkem (vlastníky ve spoluvlastnictví) a současně tvrdit, že některé části té samé nemovité věci vlastní osoba rozdílná od osoby uvedené v katastru nemovitostí jako vlastník.

Podobná situace nastává, když prohlášení vlastníka uvádí, že vnější strana oken spadá do společných částí domu a vnitřní strana oken je ve vlastnictví vlastníka jednotky.

Judikatura Nejvyššího soudu říká, že pokud takové ustanovení je uvedeno v Prohlášení vlastníka je neplatné pro rozpor s platnými právními předpisy a platí, že se jedná o společné části domu.

Z toho vyplývá, že vodoměry jsou součástí nemovité věci a při jejich výměně nedochází ke změně vlastnictví, neboť se pořád jedná o jednu nemovitou věc jako celek zapsanou v katastru nemovitostí s uvedenými vlastníky (spoluvlastníky).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.