Vložil Orel (bez ověření), 1. Leden 2017 - 13:26

Pane Charvát,

podle ObčZ je vyšší hlasovací kvórum než nadpoloviční většinou podle § 1206 potřebné v případě, mění-li se všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, v takových případech se vyžaduje souhlas všech vlastníků jednotek. I když je toto ustanovení uvedeno pro rozhodování mimo zasedání podle § 1214, odborná veřejnost zastává názor, že se uplatní i při hlasování na shromáždění.

V případě změny prohlášení se podle § 1169 vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody. Souhlas všech vlastníků se vyžaduje ještě podle zákona o službách č. 67/2013 v případě rozúčtování nákladů na vytápění, pokud není stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, a rozúčtování nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu.

V ostatních případech stačí nadpoloviční většina podle § 1206. Výše uvedené případy, kdy je potřebné vyšší schvalovací kvórum jsou výjimečné, protože se řeší zřídka. Ve většině hlasování se tedy může rozhodovat nadpoloviční většinou, a pokud předseda nezpochybňuje výjimky, které jsem uvedl, kdy je potřebné vyšší rozhodovací kvórum, pak zákon neporušuje.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.