Vložil TN (bez ověření), 23. Prosinec 2016 - 12:55

Naprostá většina SVJ nesla vždy název „Společenství vlastníků“, případně menšina „Společenství pro dům“. Nikdy jsem se nesetkal s SVJ, které by neslo jiný název, tuším, že jsem snad viděl SVJ s názvem „Sdružení pro dům“, ale to je spíše rarita.

§3042 je v zákoně už tři roky a jeho znění je jasné a srozumitelné snad i pro laika: Odporuje-li název právnické osoby ustanovením tohoto zákona, přizpůsobí právnická osoba svůj název požadavkům tohoto zákona do dvou let ode dne nabytí jeho účinnosti. Není povinna tak učinit tehdy, jsou-li pro to důležité důvody, zejména užívala-li právnická osoba svůj název dlouhodobě a je-li pro ni tak příznačný, že jeho zaměnitelnost nebo klamavost nelze rozumně předpokládat.

Nevidím nejmenší důvod, proč by se SVJ s názvem „Společenství pro dům“ mělo přejmenovávat. Název je naprosto jednoznačný a nikoho neklame. Osobně mám zkušenost, že většina lidí, potažmo vlastníků, stejně netuší, co to SVJ je, k čemu to je a proč to je, a sami sebe nazývají „nájemníky“ a své záležitosti chodí vyřizovat „na družstvo“ nebo „na byťák“, členy výboru nazývají „domovníky“ nebo „předsednictvem“. V tomto kontextu řešit nějaký název, který si často nepamatují ani členové výboru, je směšné.

Už na školeních v roce 2013 a 2014 upozorňovali v diskusích přítomní advokáti školitele na tento paragraf. Pravda je, že spousta lektorů jenom tupě citovala §1200 bez souvislostí. Byl jsem svědkem poměrně výživných diskusí, kdy se lektor (právnická autorita) snad poprvé dozvěděl o existenci §3042.

Báchorku o povinnosti změnit název SVJ šířila především Notářská komora a několik advokátních kanceláří, které se specializují na servis spojený s rekodifikací, pro které tyto změny představovaly pěkný byznys. Většina notářů se na rekodifikaci pěkně napakovala (byť spíše v souvislosti s obchodními korporacemi a masovému přizbůsobování ZOKu). Od notářů a těchto parazitujících advokátních kanceláří, které distribuovaly tiskové zprávy a zaplatily PR články v denním tisku, to pak převzaly správcovské firmy a nesmysl se šířil do světa světelnou rychlostí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.