Vložil tep (bez ověření), 11. Prosinec 2016 - 8:15

§ 1180 NOZ stanovil, že „(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

​U nás je stanoveno smlouvou vlastníků bytů nazvanou Dohoda o využívání společných prostor – výtahu, že náklady na zabudování výtahu do domu a jeho následný provoz hradí pouze vlastníci bytů – spoluvlastníci výtahu, kteří jsou zároveň jeho výluční provozovatelé.

Podíl na výtahu v Dohodě je nerozlučně spjat s vlastnictvím bytu, takže užívání výtahu a financování jeho provozu je trvale spojeno s vlastnictvím bytu. Text smlouvy odpovídá dikci paragrafů o přídatném spoluvlastnictví, ale uznávám, že Čtveráček i Jan77 měli pravdu v tom, že výtah se musí řídit zásadami bytového spoluvlastnictví, i když do nich je možné zamontovat pravidla z přídatného spoluvlastnictví.

Know-how právníka sepisujícího uvedenou smlouvu mne dokonale zmátlo. Nyní po prozření uznávám, že jsem na tomto portálu tvrdil bludy, že výtah v domě máme v přídatném spoluvlastnictví. Podle Dohody jej pouze částečně spravujeme dle zásad převzatých z přídatného spoluvlastnictví, a to je rozdíl. Děkuji dodatečně všem, kteří mé názory mínusovali.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.