Vložil Orel (bez ověření), 2. Prosinec 2016 - 20:09

Lodžie se nikdy nezapočítává do podlahové plochy, z níž se počítá spoluvlastnický podíl. Ani dříve, protože podle ZoVB se do podlahové plochy započítávala podlahová plocha místností. A místností lodžie nebyla. Podle NOZ, jak již bylo citováno, je lodžie vždy společnou částí, z čehož plyne, že se do podlahové plochy rovněž nezapočítává.

Jak bylo uvedeno „Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“. Podle § 7 NV č. 366/2013 se činnostmi týkající se správy doumu rozumí opravy společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníku jednotky, pokud podle prohlášení nebo stanov společenství vlastníků jednotek nejde o činnost příslušející vlastníku jednotky v rámci správy této společné části na vlastní náklady

Tzn., že pokud není v prohlášení nebo stanovách stanoveno tj. výslovně uvedeno, že společnou část ve výlučném užívání spravuje vlastník na vlastní náklad, pak náklady na ně ponesou všichni spoluvlastníci v poměru, kterým přispívají na správu domu a pozemku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.