Vložil Magda3 (bez ověření), 27. Listopad 2016 - 23:22

Kuk, vy v tom máte zmatek, ale jako člen výboru si určitě hlídejte technické normy. S vaším přehledem určitě uhlídáte prdlačku.

Jak živnostenský zákon, tak zákon o daňi z příjmů a dokonce i zákon o DPH počítá s krátkodobým pronájmem bytů.

Podle platné legislativy – zákona o živnostenském podnikání – existují dvě možnosti poskytování ubytování:

  1. bez živnostenského oprávnění (individuálním pronájmem nemovitosti),
  2. s živnostenským oprávněním (ubytování v soukromí).

Bez živnostenského oprávnění pronajímatel uzavírá s hostem smlouvu o pronájmu bytových prostor. Hostu se tedy pronajímá pouze zařízený pokoj aniž by pronajímatel poskytoval doplňkové služby. Další možností je spolupráce se zprostředkovatelem služeb, který má oprávnění využívat ubytovací kapacity, poskytovat ubytovací služby. Funkci zprostředkující organizace může plnit cestovní kancelář, obecní úřad, jeden ze skupiny ubytovatele nebo obchodní společnost.

Podle živnostenského zákona se ubytováním rozumí poskytování přechodného ubytování a sním spojených doplňkových služeb za úplatu. Doplňkovými službami se rozumí např.. úklid, výměna ložního prádla ale i prodej jídel, nápojů a polotovarů ubytovaným hostům v ubytovacích zařízeních s kapacitou do 10 lůžek, prodej tepelně rychle upravovaných výrobků a obvyklých příloh, pokud k jejich přímé dispozici není více než 8 míst a prodej na přímou konzumaci po domácky vyrobeného vína a s ním spojený prodej sezónních jídel k přímé konzumaci, pokud se neprovádí více než 4 měsíce v roce. V tomto případě jde o poskytování ubytovacích služeb na základě živnostenského oprávnění, kde postačuje splnění všeobecných podmínek, tj. volná živnost.

Zdroj: http://ubytovani-brno.blogspot.cz/…uzeb-ve.html

Obávám se, že ten kdo nemá ani páru o tom, zda lze v bytech poskytovat ubytování, je kuk. Viz. doporučení upravující základní ukazatele pro poskytování ubytovacích služeb v rámci ubytování v soukromí – http://www.cestovni-ruch.cz/…oruceni2.htm

No a ještě se můžete podívat na to, jak zákon o DPH řeší krátkodobé pronájmy (do 48 hodin), které nejsou živností.

Může se jednat jak o ubytovací službu (ke které potřebujete živnostenské oprávnění na živnost volnou – bez něj to ubytovací služba úředně není) která pak je zdanitelným plněním (CZ-CPA 55, snížená sazba DPH na výstupu, nárok na odpočet DPH na vstupu), tak i o pronájem bytu který není živností a při pronájmech delších než 48 hodin je dle § 56 odst. 3 ZDPH osvobozen od daně bez nároku na odpočet – pozor!!!, při trvání pronájmu do 48 hodin se jedná o „krátkodobý pronájem“ coby zdanitelné plnění se základní sazbou DPH na výstupu a s nárokem odpočtu DPH na vstupu.

Zdroj:http://www.ucetnikavarna.cz/…bo-pronajem/

Pokud si to pozorně přečtete tak pochopíte, že byty lze krátkodobě pronajímat a lze v nich provozovat i ubytovací živnost.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.