Vložil Orel (bez ověření), 26. Listopad 2016 - 14:42

První problém spočívá v tom, že pokud jde o odměny výboru za výkon jejich funkce, tak to správně nemělo proběhnout pře DPP, ale jako odměny za výkon funkce členů statutárního orgánu. Rozdíl je v tom, že z DPP se zpravidla nemusí odvádět zdrav. a sociál. pojištění, z odměn členům výboru se pojištění odvádí. Přes DPP byste mohli řešit odměny za práce, které jste případně vykonávali nad rámec výkonu funkce statutárního orgánu. Takže záleží na tom, co jste uvedli v DPP za konkrétní práce. Mohlo by to vadit pojištovnám či FÚ, pokud na to nepřijdou, nic se neděje (i v jiných SVJ vyplácejí místo odměn za výkon funkce DPP a asi jim to prochází), pokud by na to přišli, hrozí doplatky vč. sankčních postihů. Odměny za výkon funkce jste měli správně nechat schválit na shromáždění, na druhé straně jste ale ušetřili náklady za pojištění, čímž ušetřili i vlastníci na príspěvcích za správu.

Pokud by neschválené odměny chtěli po členech výboru vlastníci vrátit, tak můžete argumentovat tím, že vrátíte, ale jen rozdíl mezi odměnanami, které jste obdrželi a odměnami obvyklými, které se jinde za práci členů výborů vyplácejí. Nebo můžete odmítnout cokoliv vrátit, pak by to po vás museli vymáhat soudně. Není jisté, jak by rozhodl soud, ale možná, že by přijal argument o porovnání vašich odměn z odměnami obvyklými.

Nyní byste měli navrhnou odměny, za které jste ochotni práci členů výboru vykonávat, a předložit je ke schválení shromáždění, abyste měli do budoucna postup v souladu se stanovami a zákonem. Pokud chcete mít správný postup i s předpisy o pojištění a zákonem o daní z příjmů, tak výkon funkce člena výboru neřešte pře DPP, ale jako odměny za výkon funkce statutárních orgánů, i když to bude znamenat celkově vyšší náklady na odměny (i zdrav. a sociál. pojištění) a tedy i vyšší příspěvky na správu vlastníků. DPP můžete uzavřít také, ale uvést do nich činnosti, které jsou rozdílné od výkonu funkce člena výboru. Pokud by vám shromáždění nechtělo vámi navržené odměny schválit, můžete zvážit ukončení výkonu členů výboru a navrhnout vlastníkům, ať si tedy seženou nové členy výboru za nižší odměny.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.