Vložil Volný (bez ověření), 7. Listopad 2016 - 12:00

„Nebylo-li jinak určeno“ znamená, že vlastníci si mohou určit „jinak“ ve stanovách. Určit mohou pouze souhlasem všech, neboť podle § 1204 platí „Mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.“ „Souhlas všech“ je tedy v podstatě zachován obdobně, jako tomu bylo za účinnosti ZoVB, kdy rozúčtování „jinak“ vyžadovalo dohodu všech vlastníků.

Podle odst. 1 § 1180 přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Odst. 2 § 1180 stanovuje výjimku z odst. 1. Znamená to, že na činnosti uvedené v odst. 2 se přispívá na každou jednotku stejně.

Tzn., že se musí evidovat příspěvky na činnosti podle odst. 2 zvlášť. V podstatě je jedno, zda budou příspěvky na tyto činnosti označeny jako předem stanovené příspěvky nebo zálohy, v obou případech budou vyúčtovány. O jejich vypořádání nebo převedení do následujícího období rozhodne shromáždění nebo bude určeno přímo ve stanovách.

Z uvedeného plyne, že přispěvky na správu musí být rozděleny minimálně na dvě skupiny, které budou každá zvlášť vyúčtovány. Na první přispíva vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech, na druhou na každou jednotku stejně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.