Vložil HajdyHou (bez ověření), 1. Listopad 2016 - 4:48

„…správce požaduje za každé druhé a další …“

To je záležitost SVJ – jak blbou smlouvu sjednalo taková je. K tíži by jste to měli dát těm osobám, které jsou pod smlouvou podepsány.

„…společenství může vydat ceník…“

Podle mne nemůže (ani společenství prostřednictvím bučení na shromáždění, ani SVJ prostřednictvím bučení na schůzi výboru). §9/1 ZVB zní (tedy mně) jasně:
Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám…
Jsem (bez důkazu) přesvědčen, správou domu NENÍ (a nemůže být) ANI poskytování finančního zajištění sockám/vychčusům formou úvěrování, kteří také vlastní byt ve stejném domě ANI výbírání výpalného – což nepochybně JE jakýkoli „správní poplatek“ v rámci SVJ. Je nepochybně NUTNÉ striktně odlišit, co je správu domu a co je službou jednotlivé bytové jednotce.
  1. Nahlášení změny počtu osob, podle mne spadá pod správu domu, neboť jak plyne z §9/1, SVJ smí zavazovat a vykonávat práva POUZE související se správou SPOLEČNÝCH ČÁSTÍ a činností s tím spojených.
  2. Z nahlášení počtu osob neplyne automaticky nutnost změny předpisu záloh

Váš příklad vybízí k tomu, že i jiná SVJ začnou „vydávat své ceníky“ ve kterých budou položky

  • za oslovení člena výboru
  • za ztrátu času člena výboru strávenou Vaším vyslehnutím
  • za .. jakékoli další zvrhlé nesmysly

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.