Vložil krcma, 26. Říjen 2016 - 15:04

Obávám se, že je to docela problém. SVJ smí nabývat majetek pouze za účelem správy, takže určitě nemůže odkoupit nebytovou jednotku za účelem pronájmu. Může tak učinit třeba za účelem zřízení vlastní kanceláře apod., ale to není Váš případ.
Další možností je zrušení jednotky, tak aby se to stalo společným prostorem. Ale to byste potřebovali souhlas všech vlastníků, což při tomto počtu asi není příliš reálné.
Takže Vám asi zbývá podílové spoluvlastnictví. Tam samozřejmě také získat souhlas všech nebude snadné, na druhou stranu jej ani nepotřebujete.
Můžete tento záměr (koupit nebytové prostory) oznámit s tím, že dáte dostatečný časový prostor k tomu, aby se jednotliví vlastníci mohli k tomuto vyjádřit, případně dát plnou moc společnému zástupci, který Vás při koupi bude zastupovat (abyste nemuseli honit 500 podpisů pro kupní smlouvu). Ti, kteří mít zájem nebudou, nebo se vůbec nevyjádří, se toho jednoduše nebudou vůbec účastnit.
Takže jednotky nebudou v podílovém spoluvlastnictví všech, ale pouze těch kteří projeví zájem. Na koupi se musí složit (nemohou samozřejmě použít prostředky SVJ), nájem pak budou zdaňovat ve svém přiznání.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.