Vložil Emil. (bez ověření), 25. Říjen 2016 - 16:54

Podle NOZ přechází všechny dluhy převodce na nabyvatele uvedené v potvrzením vystavený společenstvím. Dle nové úpravy v NOZ jsou dluhy související se správou domu a pozemku právní závadou nezapsanou ve veřejném seznamu. Nový vlastník musí mít o dluhu vědomost, a proto zákonodárce vložil mezi ostatní ustanovení o bytovém spoluvlastnictví i ust. § 1186 odst. 2, čímž je splněn předpoklad pro přechod dluhů dle ust. § 1107 odst. 1 NOZ. Jakmile nabyvatel získá o dluzích vědomost (z potvrzení od SVJ, které si vyžádá od převodce), přejímá dluhy převodce. Dluhy tak nově přechází na nabyvatele a převodce je ve vztahu k SVJ ručitel za jejich uhrazení.

Ve jmenovaném § 1107 je mimo jiné uvedeno „…jiné závady přejímá, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit…“ Vy jste je mohl a měl zjistit vyžádáním potvrzení od dluzích od převodce vystavené společenstvím, a proto dluhy přejímáte, i když jste si potvrzení nevyžádal. Pokud byste si uvedené potvrzení s odvoláním na § 1186 NOZ vyžádal a převodce by vám je neposkytl, neměl jste podepisovat kupní smlouvu.

Judikát o přechodu dluhu týkajícího se úvěru už existuje. Viz:

http://www.portalsvj.cz/…rozsudek.doc

Stěžovatel podal proti uvedenému rozsudku o přechodu dluhů dle § 1186 NOZ Ústavní stížnost, ale ani s ni neuspěl a Ústavní soud Ústavní stížnost zamítl viz:

http://kraken.slv.cz/IV.US3108/15

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.