Vložil TN (bez ověření), 21. Říjen 2016 - 10:32

krcmo, vy berane, nic jako dlouhodobá záloha (tzv. fond oprav) neexistuje, jak lživě uvádíte. Fond oprav je pojem lidový, který jsem schopen akceptovat při pavlačové diskusi na schůzi shromáždění, možná v novinách, protože lidé nejsou právníci, nikoli však v právních dokumentech. Pojem dlouhodobá záloha je pojem toliko účetnický, tak ho sem netahejte.

Vlastník je povinen hradit náklady na správu domu, to říká NOZ v § 1180. Žádnou jinou povinnost vlastníkům zákon neukládá. Jak to nazvěme je v zásadě lhostejné, nazvěte si to třeba příspěvek na správu, nebo fond oprav, nebo dlouhodobá záloha.

Já preferuji faktický stav a správné a přesné pojmenování účelu. Nelžu lidem, ani je neoblbuji. Proto máme v evidenčním listu rozepsané účely položkově, tvoříme každý rok položkový rozpočet, u nás vlastníky neokrádáme, nelžeme jim a jejich prostředky nezpronevěřujeme.

Pro vaši informaci jsem členem tří výborů a ve dvou dalších domech vypomáhám. Šlo o domy, které byly 10–15 let ve správě zlotřilého SBD, které bylo v uplynulých dvou letech odvoláno, asi si dokážete představit, v jakém zoufalém stavu bylo hospodaření a účetnictví těchto SVJ. Neměly ani svoje účty. Složitě a komplikovaně napravujeme předešlý stav.

Všimněte si, že zákonodárce záměrně odděluje správu domu (§ 1180) a služby (§ 1181). Správa domu je dobro kolektivní, odběr služby je dobro individuální. Přečtěte si můj příspěvek „Ultimativní shrnutí pro krcmu a jiné o přechodu dluhů ze služeb“, nebudu tu opakovat argumenty ani paragrafy ze zákona č. 67/2013 Sb.

Co je správa domu definuje § 1189. Není v něm ani slovo o službách, ani zmínka, ani narážka! V novelizovaném znění § 1186 nikde nenajdete nic o přechodu dluhů ze služeb, ani zmínku, ani narážku, nedojdete k tomu ani dodatečným výkladem, nemůžete, protože to tam prostě není. Pokud by zákonodárce chtěl, aby přecházely dluhy ze služeb, tak by to tam napsal.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.