Vložil MartinII, 21. Říjen 2016 - 8:19

Na netu se po zadání řetězce „dluhy na bytě“ apod. dozvíte, jaké problémy mohou nastat kupujícímu, možná znáte medializovaní případy např. z Černých ovcí, kdysi Občanské judo a pod.

Já bych se obrátil pro začátek na některé bezplatné poradny, např. ČAK v Krajských městech. Nesdělil jste, co máte ve smlouvě o odstoupení. Asi jste již na katastru, takže kvůli odstoupení se poraďte s právníkem. Nemusí být člověk Šalamoun aby věděl, že jde o každý detail smlouvy.

Teprve nyní jste sdělil, že prodávající věděl, že je něj podána žaloba pro dluhy vůči SVJ. To je přeci dle mne jiný případ, než když se může tvářit, že o dluhu nevěděl.

Musíte se rozhodnout sám, ale pokud vás SVJ jednak žaluje a potom nabízí smír (jaký je návrh ?) žádejte informace o probíhajících žalobách na prodávajícího, např. zda je soud přijal či zamítl.

Žaloby jste viděl, nebo o nich víte jen z doslechu ?

Na netu jsem nalezl ještě toto, i když tam se jedná právě o úvěr na společná okna, kdy na rozdíl od jiných případů požaduje SVJ úhradu po bývalém majiteli, nikoli po novém v rámci příspěvků na správy (spíše udržování) domu a pozemku. Ale v odpovědi právníka je zmíněno odstoupení od smlouvy dle NOZ § 1765, odst. 1, protože OZ je třeba chápat vcelku, nejen jednotlivé díl či oddíly.

http://www.portalobydleni.cz/…-koupe-bytu/

SVJ po mě chce vyrovnat dluh, který je po předchozí majitelce Odpověď: V prvé řadě závisí na znění vaší převodní smlouvy.

Podle § 1186 odst. 2 občanského zákoníku je povinností převodce nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu doložit, jaké dluhy, související se správou domu a pozemku, přejdou na nabyvatele jednotky.

Na dluhy, které mají přejít na nabyvatele jednotky, se pohlíží jako na závadu, která na nabyvatele přejde ve dvou případech.

Jednak v případě, kdy se nabyvatel s dluhem podle okolností měl a mohl seznámit (což se podle všeho u vás nestalo, když popisujete, že jste se o dluhu dozvěděla až dodatečně).

Jednak bylo-li tak ujednáno ve smlouvě. V opačném případě byste neměla být dluhem předchozích majitelů vázána.

SVJ by tedy mělo vymáhat dluh po předchozí majitelce, která dluh způsobila, popř. po majiteli, od něhož jste byt nabyla vy (opět závisí na obsahu a specifikách jejich převodní smlouvy).

Odstoupení od smlouvy opět závisí na tom, co jste si sjednali. Platí, že smlouva strany zavazuje, a lze ji změnit nebo zrušit jen se souhlasem všech stran nebo z jiných zákonných důvodů.

Zákon povoluje odstoupení od smlouvy za předpokladu změny okolností tak podstatných, že založí mezi stranami hrubý nepoměr (§ 1765 odst. 1 občanského zákoníku). Bohužel mi nejsou známy všechny okolnosti, tudíž nedokážu posoudit, zda-li lze toto ustanovení aplikovat na váš případ.

/JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D., advokát, Advokátní kancelář ERHARTOVÁ VÍTEK & PARTNERS /

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.