Vložil TN (bez ověření), 20. Říjen 2016 - 14:32

Co je v novelizovaném znění:

Čl. I bod 5. V § 1186 odstavec 2 zní: (2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, dochází k převodu jednotky včetně dluhů převodce souvisejících se správou domu a pozemku vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku. Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

Rozeberme si to:

1. „…včetně dluhů převodce souvisejících se správou domu.“

  • domnívám se, že tím zákonodárce myslí splatné dluhy, na tomto místě se ale mohu mýlit, rád si přečtu jiné výklady; vycházím z poslední věty cituji: „Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky…“
  • záloha na službách není a nemůže být splatný dluh „související se správou domu“, dle zákona č. 67/2013 Sb., který je vůči NOZ speciální a má tedy před NOZem přednost, zákon výslovně definuje v § 1 službu jako plnění spojené s užíváním bytů v bytovém domě (moje parafráze)
  • snad dokážete rozlišit, co je správa domu, a co je plnění spojené s užíváním bytu (poskytovatelem služeb je samozřejmě SVJ, příp. správce, pokud v domě SVJ nevzniklo) – zatímco správou domu je vše, co souvisí s domem a pozemkem za účelem jejich udržování a zlepšení, služby dodávané vlastníkovi do bytu (teplo, voda) jsou jeho individuálním odběrem

2. „Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky, které na nabyvatele jednotky přešly…“

  • všimněte si, že zákondárce si výslovně přeje, aby přecházely jen dluhy splatné ke dni převodu
  • záloha na službách jako taková je sice splatná každý měsíc a je soudně vymahatelná, obvykle ale než dojde na soudní jednání (soud trvá od podání žaloby obvykle rok), přijde čas na vyúčtování a v moment soudního jednání bude výše dluhu patrně odlišná (nižší/vyšší, podle vyšlého přeplatku/nedo­platku)
  • v moment převodu, ať dělám, co dělám, nejsem schopen určit přesnou výši spotřeby ani na vodě, ani na teple, ani na elektřině; možná jen náklady na úklid jsem schopen spočíst přesně, protože faktury za úklid chodí každý měsíc; dokud neprovedu vyúčtování za celý dům, přesnou částku nákladů nespočtu, i kdybych měl v sobě deset piv

3. čtěte zákon č. 67/2013 Sb. – zejména § 2 odst. e) a § 7 odst.

  1. a odst. 3)
  • každý příjemce má nárok na svoje vyúčtování, nikde v zákoně nenajdete, že služba je poskytována „jednotce“, naopak dle § 2 odst. b) je služba poskytována vlastníkovi

Shrnutí:

Pokud by zákonodárce chtěl, aby přecházely i dluhy ze služeb, tak by to do § 1186 napsal, resp. by rovněž novelizoval zákon č. 67/2013 Sb.

Dotaz na krcmu:

  1. Když jako vlastník podám 14.5.2017 reklamaci vyúčtování a 5.6.2017 prodám byt (dojde k převodu na katastru), přechází i právo reklamace?
  2. Když jako vlastník uplatním vůči SVJ pokutu 50 Kč denně dle § 13 zákona č. 67/2013 Sb., podám žalobu, nahradí mě v řízení nabyvatel?
  3. Když SVJ uplatní vůči vlastníkovi pokutu 50 Kč denně dle § 13 zákona č. 67/2013 Sb., přejde i tato pokuta na nabyvatele?

Předpovídám, že na všechny tři otázky odpovíte „NE“. Stále si myslíte, že přecházejí i dluhy ze služeb?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.