Vložil Taisa, 17. Říjen 2016 - 21:58

Dobrý večer!

  1. Jako statutár máte zodpovědnost za účetnictví potažmo za celou agendu SVJ ode dne Vašeho zvolení shromážděním. Vždy je odpovědnost na úřadujícím předsedovi, tzn. za první období zodpovídá onen developer, za další období bývalá předsedkyně. V případě např. kontroly od FÚ, pokud Vám vznikne nějaká škoda (např. dostanete pokutu), budete vymáhat po tehdejším statutárovi. Vám osobně za předchozí nepořádek nic nehrozí.
  2. To, že by účetnictví bylo k 31.12. „vyrovnáno“ je krajně nepravděpodobné. Co by to mělo vůbec znamenat? Leda to, že je na všech účtech nula. Pokud ano, kde by se vzalo těch 50.000,–Kč? To Vám developer daroval? Asi sotva.
  3. Developer, ať zkrachoval nebo ne, závazky vůči SVJ měl splnit. Tj. předat předsedovi SVJ veškerou dokumentaci včetně účetnictví. Jestli vedl účetnictví od roku 2012 anebo 2014 se už asi těžko dozvíte. Pro klid duše bych poslala developerovi doporučený dopis s výzvou, ať Vám jako současnému předsedovi předá do konce měsíce veškerou agendu SVJ. Patrně se Vám dopis vrátí nevyzvednutý, ale budete mít aspoň něco v ruce, kdyby něco.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.