Vložil Taisa, 15. Říjen 2016 - 15:27

V aktivech není hodnota paneláku. Nemůže být, panelák není v majetku SVJ. SVJ je jen správce.

Na aktivech bývá pokladna, bankovní účet, stavební spoření, pohledávky za dodavateli (zálohy, které SVJ zaplatilo teplárnám, vodárnám atd.), pohledávky za vlastníky z předpisu záloh (tj. zálohy po splatnosti, které vlastníci dluží SVJ), pohledávky za vlastníky za spotřebu služeb (tj. ta voda, teplo, atd., dokud se nerozúčtují, měly by zhruba odpovídat přijatým zálohám na pasivech, pokud jsou zálohy správně nastavené), pohledávky za vlastníky za úvěr (měly by odpovídat úvěru na pasivech).

Na pasivech bývají přijaté zálohy od vlastníků (dokud se nerozúčtují, viz výše), závazky za zaměstnanci+FÚ+SZ+ZP (prosincové event. nějaké starší mzdy), dlouhodobé zálohy (tzv. fond oprav – měl by odpovídat penězům na aktivech, pokud by SVJ nemělo dlužníky), úvěr.

VZaZ – tam by měla vyjít nula, SVJ nemá žádné svoje náklady a svoje výnosy, obvykle vše rozúčtuje vlastníkům. Opravy, mzdy atd. se sice účtují přes nákladové účty, ale pak se stejnou částkou přehodí na výnosy (aktivace). Od letoška to bude do nákladů s mínusem, takže to bude méně matoucí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.