Vložil Petr Patočka, 8. Říjen 2016 - 21:38

Tak ještě jednou. MDM Vipa neměří teplotu místnosti. Ani její integrál.

MDM Vipa teplotu místnosti počítá z teploty zpětného potrubí.

Takže, pokud někdo otevře okno a nechá puštěné topení, systém Vipa změří zvýšenou teplotu zpětného potrubí a ne sníženou teplotu místnosti. Z toho vcelku logicky plyne, že nemáme problém s otevřeným oknem. K napadání kterékoli metody je vždy třeba znát její vlastnosti.

Pokud napíšete Poměrové měření samozřejmě předpokládá kvalitní měřidla tepla, tak jako u VIPA musí být kvalitní snímače teploty. jen ukazujete jak o problematice nic nevíte. Indikátory topných nákladů (lidově „poměrové měření“) nepoužívá měřidla tepla. Nevím co si představujete pod pojmem „snímač teploty“, ale pokud je to něco jako teplotní čidlo u přímě denostupňové metody, tak to systém Vipa nepoužívá. Pokud si pletete indikátor topných nákladů s měřičem tepla, je to zásadní nedostatek.

Já Váš program nijak nenapadám. Rozhodně může být pro nějakého konkrétního zákazníka, který si chce dělat rozúčtování sám, možným přínosem (s ohlédnutím na moje dřívější konstatování, že z blbých náměrů dostanu vždy blbé rozúčtování nezávisle na sofistikovanosti matematických kejklí). Ale jednoznačně netušíte nic o zpracovaní dat, tak jak je potřeba jej provádět při profesionálním rozúčtování.

Už jen pomyšlení, že pro každý objekt budu muset otevřít jeden soubor s rozúčtováním mě jímá děs. Profesionální firmy používají sofistikovaná databázová řešení a například zadání hodnot pro 315 objektů od jednoho zákazníka, včetně zadání všech dalších proměnných, je záležitost minut. Pokuste se postupně otevřít 315 souborů a zadat do nich jedno číslo. Dostanete se k době zhruba 3–4 hodin. A to je jen jedno číslo.

Poměr mezi nejnižším a nejvyšším náměrem v objektu je naprosto jasně a jednoznačně popisující. Pokud byt s nejvyšší spotřebou měl spotřebovat 16 000krát více tepla než byt s nejnižší spotřebou (měřeno kalorimetrem) je zcela jedno o jakých jednotkách se budeme bavit. Je to asi tak, jako byste chtěl vést debatu na téma spotřeby jednoho jedoucího auta vůči jinému jedoucímu na trase z Prahy do Liberce a tvrdil že 16 000krát vyšší spotřeba je ok.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.