Vložil Taisa, 3. Říjen 2016 - 20:50

SVJ nemusí dělat nic. A už vůbec ne platit ze společných peněz opravu v nespolečných prostorech. Pokud by se prokázala závada na společných rozvodech, platila by opravu pojišťovna.

Pokud je problém v bytě, opravu si zařizuje vlastník bytu. Opravu zaplatí jeho pojišťovna. Viníka se třeba nepodaří vůbec zjistit. Pokud zjištěn bude, bude po něm pojišťovna vymáhat úhradu částky, kterou zaplatila vlastníkovi.

Píšete, že se jednalo o únik jednorázový – tj. je velmi nepravděpodobné, že se jedná o závadu na společném rozvodu. Prasklá společná stoupačka nebo kanalizace by nepochybně způsobila dlouhodobější problém, nepřestala by „sama od sebe“ téci. Patrně tedy SVJ nebude platit nic.

Nejspíš někomu přetekla vana, pračka apod. To by si měli vyřešit vlastníci mezi sebou. Účelem SVJ je správa společných částí, nikoli řešení problémů jednotlivých vlastníků.

Bohužel někteří vlastníci považují SVJ za „holku pro všechno“. Takový vlastník je např. schopen zvonit po půlnoci cestou z hospody na předsedu výboru, aby ho pustil do baráku, že si zapomněl klíče a nemůže se dozvonit na manželku. :-)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.