Vložil Olda. (bez ověření), 29. Září 2016 - 21:35

Pavle,

nerozumím, proč do toho pořád mícháte změnu prohlášení vlastníka. Přece jeden vlastník (BD) převádí (prodává) jinému vlastníkovi/vlas­tníkům své jednotky. Sepíše se převodní smlouva a podá návrh na vklad na katastr, který zapíše nového/nové vlastníky a zapíše jim nové spoluvlastnické podíly. Nevím, co chcete pořád měnit v prohlášení.

Johnnynne,

BD převede 6 nebytových jednotek 45 vlastníkům, kteří pak budou vlastnit každý z těchto 6 nebytů v podílovém spoluvlastníctví. Buď stejným podílem tj. každý ze 45 vlastníků by pak vlastnil 1/45 každé nebytové jednotky, nebo třeba podílem podle podlahové plochy svého bytu tj. vlastníci větších bytů by vlastnili větší podíl na nebytových jednotkách než vlastníci menších bytů (to v případě, že měli vlastníci větších bytů větší majetkový podíl v družstvu). Jak velký spoluvlastnický podíl by každý vlastník na každé nebytové jednotce měl, byste si rozhodli na schůzi družstva.

SVJ do toho vůbec nemontujte, je to čistě na dohodě družstva a 45 vlastníků, kterým by družstvo nebytové jednotky převedlo. SVJ byste akorát oznámili, že jste se stali podílovými spoluvlastníky 6 nebytových jednotek. Zvolily byste si zástupce, který by vás zastupoval na shromáždění jako společný zástupce při hlasování za oněch 6 nebytových jednotek. SVJ byste pak platili příspěvky na správu a zálohy na služby, které předtím platilo družstvo za nebytové jednotky společenství.

Příjem z pronájmu byste si rozdělili mezi těch 45 vlastníků podle zapsaných spoluvlastnických podílů. Zisk každého z vás byste pak zjistili tak, že byste si od příjmu z pronájmu odečetli náklady podle daňového zákona a ten zdanili (přesně nevím jak se příjmy z pronájmu zdaňují, možná je tam možné uplatnit paušál ke zdanění místo odečtení skutečných nákladů). V žádném případě nepřevádějte zisk z pronájmu do tzv. fondu oprav. To by na tom mohli vydělat ti zbylí 4 vlastníci, kteří nebudou spoluvlastníky nebytových jednotek a vy byste stejně museli příjmy z pronájmu zdanit.

K té vaší poznámce, že by se těch 45 vlastniků členů družstva nesešlo a tak by bylo těžké získat jejich souhlas. Pokud byste jim vysvětlil, že se stanou spoluvlastníky 6 nebytových jednotek a předběžně jim spočítal, kolik mohou získat na příjmu z pronájmu, tak by mohli souhlasit všichni. Nemuseli by se snad ani sejít všichni najednou, asi by stačilo podepsat potřebné papíry, to by vám připravil nějaký právník. Možná je asi i varianta dohody, podle které by vlastníci nemající zájem o převod obdrželi od zbylých vlastníků nějaké vyrovnání.

Počítejte ale s tím, že SVJ vám nebude moci zajišťovat pronájem ani provádět za úplatu nějakou správu uvnitř nebytových jednotek. Podle NOZ to už možné není, SVJ nesmí podnikat a pronájem jednotek nepatří do správy domu. SVJ může zajišťovat pouze pronájem společných částí domu, což se na nebytové jednotky nevztahuje. Tak byste si pronájem a případnou správu nebytových jednotek museli zajišťovat sami, nebo si někoho na to najali. O záležitostech týkajících se nebytových jednotek byste si rozhodovali jen vy 45 vlastníků, SVJ by s tím nemělo nic společného, pokud byste neporušovali stanovy. Při rozhodování byste se neřídili „bytovým spoluvlastnictvím“ NOZ, nýbrž podle ustanovení upravujících podílové spoluvlastnictví § 1129 a následující NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.