Vložil Rudy (bez ověření), 26. Září 2016 - 10:11

Píšete: „Víte vůbec, co tahle novela bude znamenat za explozi dluhů? Od ledna 2017 si každý vlastník řekne, že nemusí platit, protože za dva roky se stejně chystá prodat byt. Statutár si řekne, že nemusí nic vymáhat, protože dluh přece přejde na nabyvatele, tak proč by zvedal svůj zadek a namáhal se s psaním upomínek, že?“

To jsou hlouposti. Když vlastník přestane platit před prodejem bytu, tak prostě byt s dluhem nikdo nekoupí nebo koupí, ale za cenu sníženou o dluhy, protože se stane standartem, že si kupující před koupí sám vyžádá potvrzení o dluzích prodávajícího. Takový zadlužený prodávající byse pak dostal do nevýhodné situace, že by dostal za byt méně (cena snížená o dluhy) a ještě by za dluhy ručil. Tzn., že by pro něj bylo výhodnější sám dluhy před prodejem splatit. K žádné explozi dluhů tedy nedojde, spíše naopak.

Také tvrzení, že statutár nebude dluh řádně vymáhat, protože se bude spoléhat na to, že dluh přejde na nabyvatele nemá žádnou logiku. Nikdy nevíte předem, zda zadlužený vlastník byt prodá nebo jestli vůbec prodá. A když prodá, nemáte jistotu, že dluh třeba už řádně navýšený od nabyvatele vymůžete. A samozřejmě, že pokud vznikne SVJ škoda, pokud nebude dluh řádně a všas vymáhán, tak za ni statutár nese odpovědnost.

Jinak přechod dluhů z prodejce na nabyvatele vč. ručení prodejce za dluh bude tlačit na prodejce a kupujícího, aby nejpozději v okamžiku prodeje byl dluh splacen a tak nemusel prodejce za dluh do budoucna ručit. Oba budou nuceni si otázku dluhu a jeho úhrady spolu ujednat při stanovení prodejní ceny bytu a jeho úhradě. Tak by měla být většina dluhů při prodeji bytů vyřešena mezi prodejcem a kupujícím, a tím odpadne problém pro SVJ tj. pro ostatní vlastníky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.