Vložil Pavel, 26. Září 2016 - 9:25

JaVo,

osobně takový problém nemám a nevím o jak častý problém se v ČR jedná. Nedomnívám se, že by to byl největší problém v družstevním a vlastnickém bydlení.

Důvodová zpráva uvádí:

"Na příště se proto navrhuje umožnit společenství vlastníků převzít zákonem specifikované dluhy, ovšem pouze za předpokladu souhlasu všech členů společenství vlastníků. V návrhu je pamatováno i na situaci z praxe, kdy v některých případech nemusí být souhlas zcela všech vlastníků získán – a z důvodu, že získání souhlasu není možné z organizačních důvodů nebo proto, že nesouhlasila osoba, která s návrhy předkladatelů nesouhlasí „ze zásady“, ačkoli se postavení takové osoby po převzetí dluhu nezhorší. Pro tyto případy se navrhuje doplnit pojistku, že lze souhlas této osoby nahradit soudním rozhodnutím. Bude pak vždy na soudu, aby s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu zvážil, zda lze po členovi spravedlivě požadovat, aby s takovýmto právním jednáním souhlasil.

Zákonodárce tedy vyžaduje 100% souhlas všech členů SVJ a spoléhá se na soud, který by asi ve Vámi uváděném případě souhlas neudělil.

Druhou variantou by bylo, že do doby splacení úvěru, ze kterého se financovala oprava společných částí domu, se nepřevede z družstva ani jeden byt.

Navržený způsob se mi jeví jako příznivější pro ty, kteří chtějí byt do vlastnictví.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.