Vložil TN (bez ověření), 9. Září 2016 - 9:52

S tím názvem to právě není pravda, viz § 3042 o.z.

Ohledně přesného stanovení počtu členů se vedou diskuse. Většina mediálních právníků tvrdí, že musí být „přesný počet“, tj. konkrétní číslovka, ale když čtu § 164 o.z., tak tam ten požadavek nevidím. Požadavek vidím pouze v zákoně o veřejných rejstřících. Slyšel jsem výklad, že by mohlo stačit určit počet členů zápisem ze schůze a tento zápis pak přiložit k návrhu rejstříkovému soudu. (citace z jedněch stanov: „Výbor má dva až pět členů. O určení počtu členů před volbou rozhoduje shromáždění.“ nebo z jiných stanov: „Výbor má nejméně 3 členy a počet členů musí být lichý. Výbor je schopen usnášení, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů. Výbor rozhoduje většinou hlasů všech svých členů.“) Důležité je, aby bylo jasné, kdy je výbor usnášeníschopný.

Já když pročítal naše stanovy, tak jsem tam vlastně jediný rozpor našel ve lhůtě podání žaloby přehlasovaným vlastníkem (ve stanovách máme 6 měsíců, v NOZ jsou 3 měsíce). Což ale ničemu nevadí, protože od 1.1.2014 pocho­pitelně má přednost donucující ustanovení NOZ – viz § 245 o.z.

Čemu moc nerozumím, jak chtějí soudy stanovy kontrolovat. Oni mají na krajských soudech „speciální tým sofistikovaných právníků pro zakladatelská právní jednání“, který začne v lednu 2017 číst všechny stanovy a zakladatelské listiny všech 800 tisíc právnických osob? Vyšší soudní předník bude rozhodovat, co je v rozporu s donucujícím ustanovením? Budou číst stanovy řádek po řádku, větu po větě a škrtat si, „toto je OK“, „toto není OK a musíme vyzvat“.......... No to snad ne?

Podle mě budou soudy § 3041 o.z. ignorovat a když už, tak se maximálně tak zaměří na formální soulad obchodní firmy (názvu), jestli je ve stanovách úplná adresa sídla a tím to skončí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.