Vložil René (bez ověření), 9. Září 2016 - 9:38

Napsal jste:
„Další podvod na poctivě přispívající vlastníky. Když nebude svj důsledné a při úvěru si napojistí splácení dluhu smlouvou s vlastníky, tak může natropit poctivě splácejícím vlastníkům pěkný problém. Kolikpak vlastníků to ví, kolikpak vlastníků takovu smlouvu bude chtít podepsat.“

Nerozumím, co tím chcete říct? Návrh přece nebrání uzavřít vámi zmíněnou smlouvu. A i když bude uzavřena, nazajistí vám, že neplatič podle ní uhradí svůj dluh. Jde o to, kdo má přednost při zástavním právu jednotky. Dosud platí, že přestože máte ve smlouvě uplatněno zástavní právo jednotky, přednost mají zástavní práva jiných institucí (většinou bank), takže na zástavní právo uplatněné společenstvím už nemusí zůstat nic.

Návrh to mění tak, že přednost bude mít před ostatními zástavní právo uplatněné společenstvím do výše čtvrtiny výtěžku zpeněžení. Čtvrtina je stanovena proto, protože v případě vyší části než čtvrtiny by většinou ostrouhaly banky a to by znamenalo velký otřes v poskytování hypoték. Banky by za takových podmínek, kdyby nemohly počítat s přednostním uspokojením z výtěžku zpeněžení (na úrok SVJ) by musely výrazně zdražit a omezit výši hypotečních úvěrů. To by vyvolalo nejistotu nepříznivých důsledků (omezení úvěrů, omezení trhu s byty, pokles ve stavebnictví atd.)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.