Vložil N. Klainová (bez ověření), 26. Srpen 2016 - 8:02

Tuhle zásadu jsem překročila, když jsem chtěla poradit členům výborů, jak si mohou zkontrolovat správnost vedení účetnictví, zorientovat se v účetní závěrce, aby ji mohli vlastníkům vysvětlit, správně formulovat požadavky na účetní firmu, aby mohli využívat informace v průběhu roku a jak zabránit zbytečnému placení sankcí, kdyby přišla kontrola.

Psát pro účetní je něco úplně jiného. Ti mají za vstupní poplatek 400 Kč na mém webu tolik příspěvků, ukázek a příkladů, že je nepřečtou snad do Vánoc. Stačí se podívat na Přehled příspěvků.

ALE: Vyrobit kuchařku pro neúčetní, která jim umožní orientaci v právních předpisech, je možné, ale pokud se hotové dílo nedostane k těm, kteří jsou schopni přijít s konkrétní a konstruktivní kritikou, je zpětná vazba pro autora docela drsná.

Zatím jsem se od jednoho kritika dozvěděla, že jsem si mimo jiné udělala špatnou vizitku atd. viz výše.

Těšila jsem se, že aspoň druhá kritika bude konkrétnější, abych věděla, čemu neúčetní nerozumí. Ale zhrozila jsem se.

Zatímco první kritik chce vyhodit balast, druhý kritik chce, abych napsala veleknihu a vyložila v ní snad celé účetnictví, všechno doložila ukázkami, příklady z praxe, vysvětlila jednotlivé řádky rozvahy, výkazu zisku a ztráty, uvedla vzor přílohy.......

Mezi snahou naučit účetnictví a zajistit orientaci v předpisech je přece rozdíl. Uvedu příklad.

Cílem kapitoly A.1.2. bylo upozornit výbory SVJ na to, že si nemají nechat vnutit účetnictví ve zjednodušeném rozsahu.

Ten je na rozdíl od jednoduchého účetnictví sice povolen, ale není pro SVJ vhodný. Zatímco jeden kritik považuje mé vysvětlení možná za balast, druhému nestačí.

Originální text:

A.1.2. Plný a zjednodušený rozsah účetnictví

Některá SVJ vedou jednoduché účetnictví i proto, že si pletou jednoduché účetnictví se zjednodušeným rozsahem (podvojného) účetnictví.

§ 9 ZoÚ umožňuje některým účetním jednotkám, mezi nimiž jsou bohužel i SVJ, vedení účetnictví v plném nebo zjednodušeném rozsahu. Pokud Vám účetní nabídne vedení účetnictví ve zjednodušeném rozsahu, řekněte důrazně NE, i kdyby Vám byla současně nabízena za takovéto účetnictví významná sleva.

Pro SVJ je zjednodušený rozsah účetnictví naprosto nevhodný. Z takového účetnictví nezjistí potřebné informace ani účetní znalec, natož laik. Při zjednodušeném rozsahu jsou naprosto různorodé částky sloučeny do jediné položky.

Např. v rozvaze jsou v položce „Krátkodobé závazky“ sloučeny dluhy dodavatelům se zálohami na správu i na služby. To není účetnictví, ale guláš.

SVJ potřebuje přesný opak, tj. velmi podrobné sledování hlavně pohledávek a závazků podle nejrůznějších hledisek.

Podrobnosti o jednoduchém účetnictví a zjednodušeném rozsahu účetnictví jsou tady: http://klaiex.webnode.cz/…-ucetnictvi/.

Připomínka:

A.1.2.

  • můžete přidat ještě 1 – 2 příklady, kterými shromáždění a účetní firmě odůvodním, proč si nepřeji vést účetnictví ve zjednodušeném rozsahu (vlastníky zajímá nízká cena za účetnictví)

.............­..........

Vůbec jsem nepochopila, proč mám něco přidávat, když jsem uvedla odkaz na podrobné vysvětlení. Podobných připomínek je několik stran.

Na podrobné vysvětlení účetnictví jsou školy, semináře, knihy pro začátečníky apod.

Ovšem přidat nějaké vysvětlení k právní úpravě jsem považovala za nutné.

Rozlišit, jde-li o nutnost nebo balast, neumím, protože vždy záleží na tom, kdo to čte a čemu rozumí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.