Vložil Ondřej_hn (bez ověření), 17. Srpen 2016 - 18:06

Děkuji, soudče z lidu. Dnes jsem byl shodou okolností na soudu nahlížet do soudního spisu jako zmocněnec, měl jsem plnou moc, kde je uvedeno, že „zmocněnec je oprávněn nahlížet do spisu“. Pracovnice infocentra mi neumožnila fotit obsah spisu vlastním mobilem s odůvodněním, že v plné moci toto chybí a že tedy nejsem k tomuto kopírování zmocněn. To je reálná zkušenost z dneška. Po této zkušenosti se tedy ptám, zda by přece jen (pro jistotu), neměl žalobní petit obsahovat přímo „Žalovaný je povinen žalobci umožnit nahlédnout a vyhotovit kopie“ – protože už nyní tuším, jak to dopadne. Soud nařídí SVJčku umožnit mi nahlížet, oni mi tedy dají do ruky šanon, ale zakážou kopírovat. A já budu nucen podat novou žalobu na to kopírování…

Ono je totiž zajímavé, že § 8 zákona 67/2013 Sb. přímo obsahuje „právo kopírovat“ a § 1179 NOZ toto neobsahuje. Takže na to se SVJčko nepochybně odvolá a řekne, že zákon umožňuje kopírování pouze podkladů pro vyúčtování, ale ostatních „veškerých“ dokumentů už nikoli.

Dále, vím, jací zde pracují lidé. Zaměstnanci družstva, které je předsedou našeho SVJ, mi prostě řeknou, že nerozumí pojmu „veškeré dokumenty“, že je příliš neurčitý. Nebo mi řeknou, že nerozumí větě „smlouvy uzavřené ve věcech správy, jakož i účetní knihy a doklady“ a povedeme slovní hru o výklad pojmu „ve věcech správy“ (předseda např. bude tvrdit, že smlouva s internetovým providerem nespadá pod „správu“ nebo že výpis z bankovního účtu není „doklad“). A budu se muset znovu soudit. Protože já chci vidět „veškeré“ dokumenty a ne jen výběr z dokumentů, které mi milostivě předseda dle svého uvážení předloží.

Dále je očekávatelné, že předseda bude tvrdit, že má jiný výklad věty „doložit náklady na jednotlivé služby“. Já si myslím, že se pod tím myslí smlouva o úklidu, smlouva s dodavatelem elektřiny a vyúčtování pro dům, smlouva s teplárnou a vodárnou a vyúčtování pro dům, jednotlivá vyúčtování ostatních vlastníků apod. Předseda ale řekne, že jeho právní oddělení má jiný výklad a že pod touto větou rozumí pouze mé osobní vyúčtování na můj byt, které dostanu v dubnu. A tečka.....

Proto se chci zeptat, jestli by přece jen neměl v petitu být alespoň demonstrativní výčet dokumentů, které požaduji?

Co se týče časového vymezení, já se spokojím s dokumenty za posledních 5 let (což koresponduje s povinností uchovávat účetní doklady 5 let). A samozřejmě chci dokumenty i „do budoucna“, abych nemusel podávat žaloby každý rok.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.