Vložil Poznamka (bez ověření), 4. Srpen 2016 - 3:50

Názvy finančních transakcí použitých v zúčtovacích vztazích pro vyrovnání pohledávek a závazků jsou definovány charakterem procesu směny předmětu plnění za finační ekvivalent.
splátka – je platba po předání předmětu plnění. Hospodářský případ předpisu dodávky již existuje a platba se účtuje jako vyrovnávací položka tohoto předpisu.
záloha – je platba před předáním předmětu plnění. Hospodářský případ předpisu dodávky ještě neexistuje a platba se účtuje jako poskytnutá a přijatá záloha. Plnění předmětu dodávky se realizuje až po uskutečnění platby zálohy. Hospodářský případ předpisu dodávky záloha vyrovnává zúčtováním a vypořádáním výsledku zúčtování obvykle finančním vyrovnáním.
příspěvek – je platba za plnění dodávek časově, věcně a velikostně neidentifikova­telné. Z toho důvodu předpis předmětu plnění neexistuje. Příspěvek u příjemce se účtuje jako přírůstek výnosů.

Souhrnná transakce platby měsíčního předpisu charakteristiku příspěvku má, neboť nelze určit, že tato platba na jaký výkon plnění správy nebo služby, kdy a v jakém objemu bude použita. Z výše uvedených vyplývá, že příspěvek současně nemůže být zálohou, ale může být „jako záloha“, vyjdřující časový sled potřeby placení předcházející vznik potřeby využití.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.