Vložil N. Klainová (bez ověření), 27. Červen 2016 - 15:44

Pane MartineII, protože mohou být příspěvky od roku 2014 předepisovány formou záloh i jako nezálohové, které se účtují přímo do výnosů, držela jsem se ve svém úvodním příspěvku striktně starého názvu „zálohy na správu“.

I když mám už dávno na www.klaiex.cz příklady s nezálohovými příspěvky, pořád ještě nevím o nikom, kdo by opustil zažitou tradici se zálohami na správu, proto jsem psala jen o zálohách.

Ale i v SVJ, které bude účtovat o příspěvcích na správu přímo do výnosů, platí, že by měl každý vlastník vědět, kolik se na co vyčerpalo a jaký je jeho podíl na nevyčerpaných příspěvcích, i když už nejde o závazky SVJ, ale o VH.

Informace může využít při rozhodování o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků podle § 1208 NOZ. Soudy snad časem taky přijdou na to, že je rozhodování předepsané § 1208 bez informací k ničemu.

V rámci schvalování účetní závěrky je třeba rozhodnout o VH ve schvalovacím řízení, což dobře víte.

Jako vlastník bych byla i tady zvědavá, protože rozhodování, kam zisk převést, závisí i na tom, jestli vznikl z nevyčerpaných příspěvků na provozně technické činnosti správy nebo na vlastní správu.

Věřím, že tomu rozumíte. Nechci tu zabírat dalším vysvětlováním místo. Na svém webu to mám v rubrice Postupy – Vlastní zdroje.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.