Vložil petrkkk (bez ověření), 21. Červen 2016 - 17:18

Jestli je nebo není nesmysl stav, kdy vlastník nemusí ručit za dluhy jiných vlastníků hozené na SVJ, ponechám na soudu.

To, co uvádíte, se týká hlasování o správě domu. To je vpořádku. Je něco jiného společně ručit za úhradu elektřiny, která se prosvítí na společné chodbě, něco jiného je ovšem muset strpět, aby si SVJ na mé riziko brala úvěr kvůli těm vlastníkům, kteří si odhlasují, že svou povinnost podílet se na úhradě nákladů odloží tím, že ji převedou na SVJ, aby banka, která úvěry poskytuje jako výdělečnou činnost, podnikala na mé riziko.

Hlasování o úvěru není hlasování o správě domu, je to hlasování o financování oprav domu, čili o záležitosti, která vůbec nespadá do kompetence SVJ, protože je záležitostí vlastníků. S dotacemi je to stejné, jsou záležitostí jednotlivých vlastníků a toho, kdo dotaci poskytuje.

A podílové spoluvlastnictví sem nepleťte, s problémem úvěru pro SVJ to nijak nesouvisí, neboť podílové spoluvlastníky obecně nesdružuje žádná právnická osoba podobná SVJ, jde o něco jiného.

Ve svém bytě bydlím od narození, nehodlám se ho vzdávat. Bytové spoluvlastnictví funguje i v demokratických státech, na rozdíl od nás je ale mnohem méně Eldorádem pro banky a různé tuneláře, lépe a rychleji tam také fungují soudy. Iluze si nedělám,ale jistě se ještě najdou země, kde je možné i v klidu bydlet.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.