Vložil PetrKKKKKK (bez ověření), 16. Červen 2016 - 13:13

Naprosto s Vámi nesouhlasím! Vlastnictví přináší výlučná práva a povinnosti. Financování nákladů na rekonstrukce v domě je výlučnou povinností vlastníka. SVJ je od toho, aby společný majetek spravovalo, ne aby zajišťovalo financování, které je výhradně starostí vlastníka. Pokud tak činí, pak zasahuje (spolu s SFRB) do vlastnických práv daných Ústavou ČR.

Jinými slovy: vlastníci si musí opravy o kterých rozhodli, financovat sami, jestli si na to vezmou úvěr, nebo požádají o dotaci, nebo zaplatí ze svých prostředků je výhradně jejich záležitost. Každý se může rozhodnout bez ohledu na ostatní vlastníky. SVJ to za ně dělat nemůže. Mohou se spojit a žádat společně, to ano, ale ne prostřednictvím SVJ. Jedině, že by ho tím pověřili naprosto všichni jeho členové.

Stále se najdou lidé, kteří by nejen povinnosti, ale i práva jednotlivých vlastníků chtěli kolektivizovat. Důsledky mohou být obludné. Proč tito lidé nezůstali u družstevního vlastnictví? Proč své byty privatizovali, když chtějí mít dokonce i finanční záležitosti (včetně závazků!) společně se svými sousedy?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.