Vložil Magda3 (bez ověření), 21. Červen 2016 - 15:48

Zaúčtování faktury za vodu a teplo má přímou spojitost se zajištěním služby vlastníkům jednotek. Nesouvisí ani s velikostí vlastnického podílu, ale ani s počtem jednotek. Povinností SVJ je správa domu a také nikdo netvrdí, že oprava střechy je vlastní správní činnost. To že má SVJ nějakou povinnost ještě neznamená, že je to vlastní správní činnost.

Promlčí li se vymáhání dluhu, musí vlastník vymáhat škodu po právnické osobě SVJ. Vlastník nemůže vymáhat škodu po členech výboru. Po členech výboru může vymáhat škodu SVJ. Nic to nemění na tom, že vymáhání dluhů je jménem vlastníků a každý vlastník je tam zainteresován jiným dílem. Může se také stát, že spory SVJ vyhraje, ale náklady ani dluhy nevymůže. Pak každý zaplatí dle podílu.

„Udělá-li se ve střeše díra, je jedno, zda je to nad malým či velkým bytem a opravu zajistí výbor.“ To máte pravdu, že neexistuje žádná souvislost mezi tím, zda se bude opravovat střecha nad malým, či velkým bytem. Ta souvislost je v tom, že větší část střechy vlastní vlastník s větším podílem. A proto by měl zaplatit větší část za zajištění opravy. Váš argument je asi tak relevantní, jako že úroky za úvěr na střechu se vyúčtují každému stejně, protože úvěr musí být zajištěn bez ohledu na to, nad jakým bytem zatéká.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.