Vložil Anonymuus, 27. Květen 2016 - 14:54

pouze pokud tak určí stanovy. Judikát Nejvyššího soudu 29 Cdo 3399/2010 je platný i dle NOZ.

http://www.epravo.cz/…u-97093.html

Dne 23.5.2012 vydal Nejvyšší soud své rozhodnutí sp.zn. 29 Cdo 3399/2010, ve kterém se zabýval právní otázkou zastoupení vlastníka jednotky na shromáždění. Citované rozhodnutí Nejvyššího soudu lze aplikovat i za účinnosti nového občanského zákoníku, který, stejně jako předchozí úprava, neobsahuje oprávnění vlastníka jednotky nechat se zastoupit na shromáždění, a obecná ustanovení o smluvním zastoupení na základě plné moci, která se vztahují na zastoupení k právnímu jednání (v předchozí terminologii právnímu úkonu), nelze použít, neboť účast na shromáždění není právním jednáním (v předchozí terminologii právním úkonem).

NOZ (bohužel) nezakotvil v oddílu bytového spoluvlastnictví zplnomocnění pro zastupování na shromáždění tak, jak to stanovuje zákon o obchodních korporacích, který výslovně stanovuje možnost zastupování na základě plné moci na valné hromadě, příp. členské schůzi. Je to šlendrián zákonodárce. Ustanovení o zastoupení dle § 436 a následující NOZ není možné aplikovat, neboť se nejedná o právní jednání. Proto je nezbytné zakotvit ve stanovách možnost zmocnění k zastupování na shromáždění.

zákon o obchodních korporacích – výslovně stanovuje plnou moc pro zastupování na valných hromadách u s.r.o., a.s. či družstva

§ 168 (1) Společník se zúčastňuje valné hromady osobně nebo v zastoupení. Plná moc musí být udělena písemně a musí z ní vyplývat, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo na více valných hromadách.

§ 399 Akcionář se zúčastňuje valné hromady osobně nebo v zastoupení. Plná moc pro zastupování na valné hromadě musí být písemná a musí z ní vyplývat, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo na více valných hromadách.

§ 635 (1) Právo zúčastnit se členské schůze mají členové družstva, likvidátor a osoby, o nichž tak stanoví jiný právní předpis. (2) Člen se zúčastňuje členské schůze osobně nebo v zastoupení. Plná moc pro zastupování na členské schůzi musí být písemná a musí z ní vyplývat, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo na více členských schůzích. Nikdo nesmí být na jednání členské schůze zmocněncem více než jedné třetiny všech členů družstva, jinak platí, že nemá pro jednání na členské schůzi udělenu žádnou plnou moc.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.