Vložil ivanq, 30. Květen 2016 - 11:37

Dotaz je čistě teoretický, ale zajímavý. Jeho zodpovězení by mohlo napomoci pochopit, jak to s tím SVJ (sluhou) doopravdy je. Teoreticky si můžeme představit ještě bláznivější nápad, např. že většina vlastníků zemřela a před smrtí odkázala svoje jednotky společenství.

Nechali jsme tedy vzniknout společenství, které je vlastníkem většiny jednotek v domě. V čem je problém? V rozhodování (hlasování) ne, protože podle § 1206 se k hlasu společenství nepřihlíží. O jednotkách, která jsou ve vlastnictví společenství, budou tedy rozhodovat zbývající vlastníci.

Jednotky ve vlastnictví SVJ budou mít pro zbývající vlastníky status společných částí. Akorát mi není jasné, jak se to zapíše do veřejného seznamu (vklad do registru). Zbývající vlastníci budou moci tyto jednotky pronajímat nebo prodávat. Výtěžek nebude příjmem SVJ (§ 16 odst. 2 NV č. 366/2013). Výtěžek bude daněn a vlastníci si ho budou rozdělovat mezi sebe.

A teď ještě bláznivější nápad. Všichni vlastníci zemřeli, až na jednoho. A ten všechno zdědil. Společenství vlastníků se tím nezruší, protože není splněna podmínka, že zaniklo vlastnické právo ke všem jednotkám (§ 1215).

Z dědice se rázem stane developer, který začne prodávat jednotky svého SVJ. Tržby samozřejmě zdaní. A hle, místo bláznivého nápadu tu máme reálnou skutečnost.

Bez záruky Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.