Vložil ivanq, 22. Květen 2016 - 15:22

Odpověď na stěžejní otázku je následující: Prohlášení vlastníka podle ZoVB je stále platné. Pokud by se ale někomu náhodou „podařilo“ zapracovat do prohlášení ustanovení odporující donucujícím opatřením NOZ, potom by taková ustanovení pozbyla závaznosti.

Když hovoříme o Prohlášení, tak máme na mysli prohlášení vlastníka budovy, ne vlastníka bytu. Prohlášení vlastníka budovy je svého druhu labutí píseň, kterou za sebou zanechal bývalý vlastník budovy, když svoji nemovitou věc rozdělil na jednotky. Kde mu už dneska může být konec!

Dnes jste vlastníky bytů a k nim příslušejících společných částí vy, vlastníci jednotek. Jestliže vám prohlášení bývalého vlastníka domu vyhovuje, můžete se podle něho řídit dál. Jestliže ne, nemusíte ho rušit, ale můžete ho změnit. Není to tak jednoduché jak si možná představujete, ale je to možné. Počítejte s tím, že úplné znění opraveného prohlášení budete muset založit do sbírky listin ve veřejném seznamu (= katastr) a také do sbírky listin ve veřejném rejstříku (= rejstřík SVJ).

S výše uvedeným souvisí odpověď na otázku, jestli Stanovy podle NOZ mohou být v rozporu s prohlášením. Jestli slůvko mohou znamená jestli se může stát, že budou … potom odpověď je samozřejmě, že se to může stát. Všichni jsme chybující. Jestliže ale slůvko mohou znamená jestli je povoleno, aby stanovy byly v rozporu…, potom odpověď je ne, stát se to nesmí.

Zbývá odpovědět na otázku, jaká většina hlasů je potřeba pro schválení změny v prohlášení. Změny v prohlášení musí odsouhlasit shromáždění. Kolik hlasů bude potřeba, to záleží na tom, co budete měnit. Je-li shromáždění schopné se usnášet, stačí např. při opravě formálních chyb souhlas většiny přítomných hlasů. Mění-li se však např. velikost podílu na společných částech, je nutný souhlas všech vlastníků jednotek.

Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.