Vložil Poznamka (bez ověření), 7. Květen 2016 - 1:25

Píšete „nevyúčtování a zároveň o vypořádání (vyplacení)? to přeci nejde, protože k vypořádání potřebujete vyúčtování“ – ale to jde, a to jsou příspěvky DZ, které nejsou čerpány v roce placení ale budou čerpány v létech následujících. Takový příspěvek je v celém objemu vkladu příspěvkem nečerpaným a tudíž není potřeba vyúčtovat, pouze vypořádat způsobem „převedení do následujícího roku“. Píšete „provádí vyúčtování nevyčerpaných příspěvků“ – což je nesmysl, neboť vyúčtovat nevyčerpaný příspěvek nelze, protože nevyčerpaný příspěvek je výsledkem již provedeného vyúčtování příspěvku, tj. přebytkem nad krytím nákladů např. správy domu a pozemku. Resume:

  1. příspěvek na správu domu a pozemku nebo vlastní správu SVJ nebo příspěvek na DZ v roce využití – má využití v roce hodnocení, je třeba vyúčtovat (bilancovat platby s náklady využití) a případný přebytek vyúčtování tvoří „nevyčerpaný příspěvek“, který je třeba i zároveň vypořádat (vrátit plátci, započítat,…).
  2. příspěvek na DZ bez využití v roce placení, není třeba vyúčtovat pouze vypořádat způsobem „převedení do následujícího ro­ku“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.