Vložil Kubík (bez ověření), 21. Duben 2016 - 10:27

Já větší problém než v platbě do fondu oprav vidím to, že by si měl pověřený vlastník z vybraných příspěvků na správu domu dělat rekonstrukci svých bytů. Můžete-li to prokázat, pak by mohlo jít o nějaké zneužítí příspěvků k vlastnímu obohacení a trestně právní odpovědnost pověřeného správce. Píšete, že roční vyúčtování neproběhlo deset let. Tzn., že Vám zřejmě nebyly předloženy roční závěrky účetnictví ke schválení shromážděním, víte vůbec zda je vedeno účetnictví SVJ? Jestliže není předkládáno roční vyúčtování a neviděla jste účetnictví, nemůžete najisto tvrdit, zda pověřený správce použil k rekonstrukci svého bytu vybrané příspěvky na správu. Nebo snad máte nějaké prokazatelné podklady, z kterých to vyplývá?

Pokud pověřený správce porušoval tak závažným způsobem stanovy a navíc nemáte zvoleného nového pověřeného správce (dnes podle NOZ se takto funkce označuje jako „předseda společenství“), tak byste měli vlastníci okamžitě jednat podle § 1207 NOZ:

„(1) Statutární orgán svolá shromáždění k zasedání tak, aby se konalo nejméně jedenkrát do roka. Statutární orgán svolá shromáždění i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich; neučiní-li to, svolají tito vlastníci shromáždění k zasedání na náklad společenství vlastníků sami.“

Pokud získáte pro svůj postup jiné vlastníky, tak svolejte podle uvedeného § 1207 shromáždění. Předtím byste si ale měli po dohodě s potřebnou většinou vlastníků (viz stanovy) sehnat někoho, kdo bude vykonávat funkci předsedy společenství a toho si zvolit na svolaném shromáždění. Pokud tomu nebrání stanovy, tak můžete využít i nějakou správní kancelář, která by za úplatu předsedu společenství vykonávala. Ve spolupráci s ním můžete zorganizovat svolání uvedeného shromáždění s potřebným programem (vzhledem k tomu, že se asi vlastníci ve Vašem domě v problematice neorientují). Po té, co byste si zvolili nového předsedu společenství, tak ten už by se měl postarat o převzetí správy a prověřit účetnictví z minulých období a v případě pochybení, či nějakých podvodů zahájit trestní stíhání proti bývalému pověřenému správci.

Pokud pro výše uvedený postup nezískáte ostatní vlastníky, pak můžete navrhnout soudu podle § 165 NOZ, aby soud na Váš návrh jmenoval nového předsedu společenství (třeba z nějaké správní kanceláře, která se v problematice vyzná), který by se postaral o vše, co jsem uvedl výše.

§165 NOZ

„(1) Nemá-li statutární orgán dostatečný počet členů potřebný k rozhodování, jmenuje na návrh toho, kdo osvědčí právní zájem, chybějící členy soud na dobu než budou noví členové povoláni postupem určeným v zakladatelském právním jednání; jinak soud jmenuje právnické osobě opatrovníka, a to i bez návrhu, kdykoli se o tom při své činnosti dozví.
(2) Soud jmenuje právnické osobě opatrovníka, a to i bez návrhu, jsou-li zájmy člena statutárního orgánu v rozporu se zájmy právnické osoby a nemá-li právnická osoba jiného člena orgánu schopného ji zastupovat“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.