Vložil Poznamka (bez ověření), 4. Duben 2016 - 22:47

píšete „přispívá formou záloh“ ale je tam uvedeno „jako záloha“ což nemusí označit zálohovou platbu, ale pouze operaci podobnou.
Zmatek ve financování SVJ, vytváří nedostatečné rozlišení toho, kdo platí a za co platí. Jsou dva hlavní finanční toky:
1.) vlastník -->SVJ
2.) SVJ → dodavatelé 

1.
Vlastník financuje (obecně v širším pojetí) kontinuální službu správy domu a pozemků, nebereme-li do úvahy jiné finanční zdroje. Vlastník neplatí přímo žádný výkon správy ani zvlášť zálohy na služby ani příspěvky na správu domu, ale platí souhrnný měsíční příspěvek stanovený rozpočtem. Měsíční předpis platby je vyměřen přesně EVL neboli předpisem plateb a rovněž se takto účtuje jako (pohledávka). Souhrnná měsíční transakce je příjmem na BÚ SVJ bez rozúčtování na položky dle účelu určení se souvztažným obratem vyrovnávající předpis pohledávky. Platba jednotlivce ve vztahu k celkovému nároku za SVJ je pouze dílčí proto název příspěvek je odpovídající. Tento zdroj slouží na financování většiny výdajů SVJ. Finanční tok od vlastníků organizuje SVJ, je individuální, má zajistit solventnost SVJ, závislý na struktuře a charakteru dodávek výkonu správy a požadavků na včasnost vyrovnání, zda předem nebo po dodání výkonu. 

2.
Tento finanční tok je zcela standardní. SVJ něco objedná a dle dohody o finančním vyrovnání též dodavateli uhradí. Rozdílné druhy placení vznikají z důvodu rozdílného charakteru dodávek a způsobu financování.
Dodávky SVJ poskytované v rámci služby (v širším pojetí) správy, obsahují dodávky těchto forem:

  1. jednotlivé dodávky (nákup koštěte pro úklid)
  2. jednotlivé dodávky cyklicky se opakující v periodách času (služba odvozu odpadu) 
  3. jednotlivé dodávky s dílčím a postupným plněním (etapové zateplení domu) 
  4. kontinuální dodávky (teplo, elektřina) s průběžným plněním. 

Placení, finanční vyrovnání závazku dodávky standardně nastane až po dodání dodávky buď po částech, nebo úplně (nejdřív dodávka pak peníze). Časový sled u dodavatele/od­běratele: předání/převzetí dodávky, vyměření pohledávky/převzetí závazku, přijetí platby/zaplacení závazku. Platba vyrovnávající závazek je konečná platba závazku, platba dílčího vyrovnání je splátka závazku.
O zálohovém financování se jedná tehdy, když sled operací je opačný (nejdřív peníze, pak dodávka).
Záloha je způsob vyrovnání závazku „předem“. Poskytnutí zálohy se neúčtuje předpisově. Peníze zálohově vyžaduje dodavatel, když nemá důvěru v odběrateli (proforma/zálohová faktura za celou dodávku), nebo nemá vlastní zdroje na vyhotovení dodávky (zálohové platby za materiál). Zálohové financování se aplikuje i u kontinuální dodávky, neboť odběr nelze průběžně měřit a závazek vyměřit. Záloha vyrovnává závazek až zúčtováním zálohy.
Platí, že právní specifikace placení záloh a závazků jsou rozdílné. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.