Dílčí platby - zálohy, závdavky, splátky, příspěvky

Vložil Anonymous, 1. Duben 2016 - 11:28 ::

Často se zde uvádí, že platba je zálohou, příspěvkem, zálohou na příspěvek, zálohovým příspěvkem. Zkoumejme, která slova nesou význam, a která jsou balastní, žádný význam nenesnou. Předně, zálohy a příspěvky nejsou pojmy s opačným významem ani pojmy navzájem se svým významem vylučující. Jedná se o dílčí, částečné platby, pokaždé ale dílčí v různém smyslu:

Pojem záloha (a také závdavek a splátka) v sobě obsahuje hledisko časové. Vedle zálohy máme doplatek do konečné částky, nebo také přeplatek, pokud je konečná částka vyšší než záloha, nebo také konečnou platbu jednorázovou, pokud zálohy hrazeny nebyly (byly nulové). V okamžiku platby zálohy nemusí být konečná částka přesně známa. Je podstatné u každé platby rozlišovat, zda se jedná o zálohu, doplatek do konečné částky a nebo konečnou částku hrazenou jednorázově.

Splátka je potom časově dílčí platba známé konečné částky.

Pojem příspěvek v sobě zahrnuje hledisko rozpočítání na více plátců (opakem by tak byla platba celé částky jedním plátcem). Z povahy věci plyne, že všechny platby vlastníků jednotek ve prospěch SVJ jsou příspěvkové povahy. Nemá tedy žádný smysl zkoumat, zda se v případě platby vlastníka jednotky ve prospěch SVJ jedná o příspěvky, nebo se o příspěvky nejedná (o příspěvky, tj. platby jednoho z více plátců, se jedná vždy).

Prosím znalejší o doplnění citace z předpisů, kde jsou tyto pojmy definovány. Rovněž prosím znalejší o doplnění předpisu, který stanoví, že záloha musí být co do výše přiměřená, a co se tou přiměřeností míní. Znalejší navíc doplní i předpis, který žádá podrobnější rozlišení (na zálohy krátkodobé a dlouhodobé).

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.